Főoldal      E-mail
Eseménynaptár
balra
jobbra


H K Sz Cs P Sz V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Közlemény
A nevelési év rendje
Étkezés
 
.....................................
 
 
 
Jubileumi kiadvány

 

 

Szeretettel ajánljuk figyelmébe jubileumi kiadványunkat!
Részletek>>

Adó 1%

Kedves Szülők!
Kérjük, hogy adójuk 1%-ának felajánlásával támogassák óvodánkat!

Adószámunk: 19112958-1-08

A kedvezményezett neve: Apor Vilmos Római Katolikus Iskola Alapítvány

Számlaszám:

10200249-33072856-00000000

A másik egy százalékról is rendelkezhetnek:

A kedvezményezett technikai száma, neve: 0011 Magyar Katolikus Egyház

Gyermekeik nevében is köszönjük figyelmességüket!

Aktualitások
Nincs megjeleníthető tartalom. Kérjük, látogasson vissza később.

Archívum


« 1 | 2 | 3 »

2014.06.10. - Pünkösd az óvodában

Június 6-án, pénteken délelőtt a kollégium nagytermében együtt ünnepeltük az Apor-ovisokkal a Szentlélek eljövetelének ünnepét, a pünkösdöt. A Maci csoportosok Éva néni és Zsuzsa néni vezetésével énekekkel, imával, verssel, dramatizálással felelevenítették a bibliai történetet,majd minden kisgyermek fejére feltettük az óvónők ajándékát: a pünkösdi fejdíszt. Ezután Ibolya néni néptáncosai "pünkösdölő" hagyományőrző népi játékot mutattak be nagy örömmel, élvezettel. Az ünneplés végén az udvarra vonulva "kitáncoltuk" a májusfánkat, hiszen eltelt a május,és itt a várva - várt NYÁR! Képek>> Pünkösd az óvodában 2014.


                Áldott pünkösdi ünnepeket kívánunk minden óvodásunknak és családjaiknak!

    Olyan szépen cseng a harang,
     mintha nem is harang volna,
     hanem ezer harangvirág
     imádságos szava szólna...

     Piros pünkösd vasárnapján
     szálljon reánk a Szentlélek,
     s térdre hullva mondjunk hálát
     a mindenség Istenének!

                       /Benedek Elek: Pünkösdi harangok/ 


2014.06.01. - Hálaadó szentmise

A Szentlélek templomban június 1-én, vasárnap délután tartottuk az Apor Óvoda hálaadó tanévzáró szentmiséjét. A meghívást örömünkre sok család elfogadta, és kérésünkre a gyerekekkel együtt foglaltak helyet a padsorokban. Mindhárom korosztály (kicsik, középsősök és nagyok) énekelt a szentmisén a zenekar kíséretével egy gyerekdalt, és a kéréseinket. hálaadásunkat is egy "óvodás család" tolmácsolta a Jóisten felé. Köszönjük Ferenc atyának, a Családi ének-, és zenekarnak, Szűcs István és Marek László tanár uraknak a 12 éve tartó együtt működést, és Koppány László igazgató úrnak a buzdító szavakat. 


2014.05.20. - Májusi Zsipp- Zsupp az Apor óvodában

Befejeződött a ZSIPP-ZSUPP zene-ovi. Fájó szívvel búcsúztunk el Kati nénitől, május 13-án az utolsó foglalkozáson. Nagyon élveztük a gyerekekkel a foglalkozásokat, ahol sokat énekeltünk, mondókáztunk és többféle hangszert is megismertünk. A foglalkozások végén Kati néni még arra is lehetőséget adott, hogy a hangszert kipróbálhassák a gyermekek. A gyerekek óráról órára közelebb kerültek a zenéhez, mely személyiség formáló hatású. Hatékony eszköze az emberré nevelésnek, harmonizálja a testet, fogékonnyá tesz a szép befogadására, formálja az ízlést és a magatartást. Bízunk benne, hogy a zeneoktatás itt nem ér véget és szeptembertől új erővel akár havi többszöri alakalommal ismét együtt leszünk. képek>>

Tarján Karolina

szülő


2014.05.12. - Májusi családi mise

A májusi családi mise evangéliuma a "Jó Pásztor"-ról szólt. A Süni csoport óvónői a gyerekek számára is érthetően és érdekesen dolgozták fel az üzenetet: a báránykás fejdíszek készítése után egy kapun mehettek be a karámba, ahol dallal, szemléltetéssel, rövid magyarázattal elevenítették fel a fogalmak tartalmát. Farkas Jánosné Zsóka néni: Fehérke c. mese regényéből rövid epizódokat jelenített meg Ibolya néni és Ági néni, majd a záró ének következett, amelyet a "báránykák" a templomban az oltár előtt is elénekeltek Laci bácsi gitáros kíséretével: " Jézus a pásztorom, jó pásztor Ő..."

Jézus mondja: "Én vagyok az ajtó: aki rajtam keresztül megy be, üdvözül, bejár és kijár, és legelőre talál. A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson. Én azért jöttem, hogy életük legyen, és bőségben legyen." /Jn 10,1-10/ képek>>


2014.05.08. - Kalandra fel, hisz "Mozgásban a tudomány!"

Nagyszerű élményekben volt részük a Mókus csoportos gyermekeknek: A Mobilis Interaktív Kiállítási Központban jártak. A "Tudományos játszóház" teljesen elvarázsolta a gyermekeket és az őket kísérő felnőtteket is. Köszönjük a lehetőséget!


2014.04.30. - Szeretettel köszöntjük az ÉDESANYÁKAT

Szeretettel köszöntjük az ÉDESANYÁKAT


Májusi vasárnap


Májusi vasárnap
Illatos reggele.
drága jó anyukám
virágos ünnepe.

 

Ez a kis ajándék
beszéljen helyettem,
melyet kis kezemmel
magam készítettem.

 

Azt kívánom mindig
legyél boldog, vidám,
arcodról a mosoly
tündököljön reám.

 

Odafutok hozzád,
szorosan ölellek,
Anya, ugye tudod,
mennyire szeretlek?

 


2014.04.30. - ÉNEKLŐ ÓVODÁSOK FESZTIVÁLJÁN VETTÜNK RÉSZT

"Szeretünk itt lenni?" Hangzott el a kérdés, melyre egyöntetű igen válasz érkezett tizenkét óvodát képviselő óvodapedagógustól, óvodástól Enesén, az Éneklő óvodások fesztiválján 2014.04.30-án. Apor Óvodánkat a Maci, a Csiga és a Mókus csoportokból hat jó éneklési képességgel megáldott gyermek képviselte óvónőik és szüleik kíséretében. Szívesen, jó előadásban, bátran énekeltek. A gyermekek produkcióját a szervezők egyéni ajándékkal és a jelentkező óvodák megajándékozásával jutalmazta. A rendezvény célja a közös dalolási alkalmak megteremtése, a népi gyermekdalok bemutatása, a jó képességű gyermekek bemutatkozásának lehetősége, a néphagyományok, a népi éneklés ápolására elkötelezett óvodapedagógusok találkozása. Szép népdalok hangzottak el a felnőttektől is, közös és egyéni előadásban. Példát mutatva a gyermekeknek az együtt dalolás örömének átélésére. Jól éreztük magunkat. A szülők is nagyra értékelték, hogy bemutatkozhattak gyermekeik. Köszönjük a szervezőknek a lehetőséget, hogy itt lehettünk. Isten áldja meg Őket!

Farkas Katalin óvodapedagógus


2014.04.30. - Múzeumi foglalkozás

A Maci csoportosok a Borsos Miklós múzeum által szervezett kézműves programon vettek részt. Itt a gyerekek elkészíthették Anyák napjára édesanyjuknak szánt ajándékukat. Reméljük, hogy a saját maguk által elkészített ajándékukkal nagy örömet szereznek majd otthon.
A képeken az elkészült alkotások láthatók>>

 


2014.04.30. - Tavaszköszöntő

Május 1. Szent Fülöp és Szent Jakab napja


Régen e napon a lányok és legények együtt zöld ágakkal vonultak a falu utcáin, ami a tavasz behozatalát jelentette. A zöld a remény színe, az újjászületést, s a fák, virágok védelmét jelképezte. Ezekből a zöld ágakból mindenki kapott, bevitték a házakba a „tavaszt”, de került belőle a kapukra és a kerítésekre is. Ebből alakult ki később a „májfa” vagyis a májusfa állítás szokása. A legények hajnalban minden jóravaló lánynak az udvarára zöld leveles fát állítottak. A fára színes szalagok, a csúcsára perec, vagy egy üveg bor is került. A kertekben, a falu végén a gyerekek mondókákkal, énekekkel köszöntötték a tavaszt, biztatták a napot.
Ezt a szép tavaszi népszokást elevenítettük fel a néptánc különfoglalkozásra járó gyermekekkel egy szép napsütötte délelőtt az óvoda udvarán. A természet ébredéséhez, állatokhoz, növényekhez kapcsolódó gyermekdalokat, népi játékokat fűztünk egy csokorba, amit a gyerekek örömmel mutattak be a többi óvodásnak és felnőttnek. Utána közösen színes szalagokkal díszített májusfát állítottunk az óvoda udvarán gyerekek nagy örömére, majd következett a vidám mulatság. Népzenére örömtáncot jártunk a fa körül, amit hálás szívvel köszönünk a Kondor családnak.
képek>>


2014.04.24. - Jézus feltámadt! Valóban feltámadt!

Jézus feltámadt! Valóban feltámadt! Húsvét örömére mi is megajándékoztuk az óvodában a gyerekeket. A szünet utáni első napon tartottuk a "tojáskeresést" az udvaron...

képek>>


2014.04.15. - Áldott, békés Húsvéti ünnepeket kívánunk.

 Áldott, békés Húsvéti ünnepeket kívánunk.

 


2014.04.10. - Mesterségekkel ismerkedik a Csiga csoport

A Csiga csoport a Gyarmati pékségbe látogatott, ahol a gyerekek megismerkedhettek a kenyérsütés folyamatával. Élvezetes volt a tészta gyurmákolása, a kenyér kemencébe rakása illetve kivétele. A délelőtt csúcspontja a frissen sült kenyér elfogyasztása volt. Köszönjük az ott dolgozók kedvességét!

Következő héten a tűzoltók munkájával ismerkedtünk. Fantasztikus délelőttöt töltöttünk a tűzoltók és tűzoltóautók között, ahol mélyebb betekintést nyerhettünk a munkájukba. Még a tűzoltóautóba is beülhettünk!
Köszönjük az élményekkel teli délelőttöt! képek>>
 


2014.04.10. - Mesterségekkel ismerkedik a Csiga csoport

A Csiga csoport a Gyarmati pékségbe látogatott, ahol a gyerekek megismerkedhettek a kenyérsütés folyamatával. Élvezetes volt a tészta gyurmákolása, a kenyér kemencébe rakása illetve kivétele. A délelőtt csúcspontja a frissen sült kenyér elfogyasztása volt. Köszönjük az ott dolgozók kedvességét!

Következő héten a tűzoltók munkájával ismerkedtünk. Fantasztikus délelőttöt töltöttünk a tűzoltók és tűzoltóautók között, ahol mélyebb betekintést nyerhettünk a munkájukba. Még a tűzoltóautóba is beülhettünk!
Köszönjük az élményekkel teli délelőttöt! képek>>
 


2014.04.04. - Ünnepeltünk!

Óvodánk apraja és nagyja összegyűlt, hogy énekünkkel köszöntsük az ügyes "olimpikon"-jainkat. Megtisztelte ünnepségünket Koppány László Igazgató Úr is. Gratulált és emléklapot adott át a gyermekeknek.


képek >>


2014.04.04. - Óvodások Olimpiája

20. alkalommal rendezte meg Győr város a legkisebbek olimpiáját. Óvodásaink is bekapcsolódtak a felkészítő foglalkozásokba, részt vettünk a selejtezőkön, majd az elődöntőkön, középdöntőkön. Nagy örömünkre a döntőbe is bejutottunk, ahol hibapont nélkül, maximális pontszámmal vettük az akadályokat, így a Szuper Döntőnek is résztvevői lehettünk! Hatalmas csatát vívtunk a többi óvoda csapatával és a véghajrában az 5.helyet szereztük meg.
Egyéni versenyben is volt döntősünk: Boros Vivien a lányok 30 méteres futásában – nagy örömünkre - ezüst érmes lett! képek>>

 

A versenyző gyermekek:
1. Ábrahám Liza
2. Báki Péter
3. Boros Vivien
4. Kozma Levente
5. Kudela Jázmin
6. Kukorelli Viktor
7. Mótusz Márk
8. Schandl Martin
9. Tarr Panni
10. Tánczos Virág
11. Tamás Barnabás
12. Végh Zorka

A gyermekeket felkészítette: Pálfiné Gerencsér Katalin; segítői voltak: Dériné Tóth Erika, Girbicz Istvánné és Thomanné Dukkon Márta

Köszönjük a Szülők segítségét, támogatását és a fantasztikus buzdítást!
 


2014.03.11. - Családi mise

A márciusi családi mise evangéliuma a gonosz lélek működéséről szólt. Jézus a kísértésben is példát adott nekünk: elutasította a gazdagság, a hatalom birtoklását, hiszen nem akart a gonosz lélek szolgálatába állni. Ma is ezt a kísértést éljük meg a társadalomban - a gonosz lélek ma is működik közöttünk! A gyerekeket sem tudjuk teljesen megóvni a rossztól, de megtaníthatjuk őket arra, hogy észre vegyék és elkerüljék a veszélyt!

Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj! (Mt 4,10) képek>>
 


2014.03.09. - Márciusi családi mise

Szeretettel várjuk a családokat 2014. március 9-én, vasárnap, 16 órára a Szentlélek templomba a fiatal családok szentmiséjére. Ezen a szentmisén gitáros énekeket éneklünk a fiatal szülők, fiatalok vezetésével.

A 4-8 éves korú gyerekek számára - a szentmise első része alatt - gyermekfoglalkozást tartunk. A szentmise kezdete előtt 5 perccel várjuk őket a plébánián. A felajánláskor vonulunk be a gyerekekkel a templomba, és a továbbiakban együtt ünnepelünk a felnőttekkel.
Kérjük, hogy a szentmisén síró, hangoskodó kicsiket vigyék ki a folyosóra, az előtérbe! A szülők innen is figyelemmel kísérhetik a szentmisét a hangszórók segítségével.

Szeretettel hívunk mindenkit!
Az óvoda pasztorális csoportja


2014.03.06. - Kezdődik a nagyböjt

Március 5-én hamvazószerda volt és egyben megkezdődik a nagyböjt. Ezen a napon az Egyház hamut szentel, amellyel a pap keresztet rajzol a homlokunkra, és emlékeztet bennünket arra, hogy életünket Istentől kaptuk, és földi életünk végén Hozzá kell térnünk – így juthatunk el az üdvösségre, az örök életre.
Húsvétra, a kereszténység legnagyobb ünnepére az Egyház 40 napos böjttel készül. Számunkra ez a megtérés, a bűnbánat ideje. Jézusnak, Üdvözítőnknek a szenvedésére gondolunk, Aki kereszthalálával, és feltámadása által szerezte meg nekünk a megváltást. A nagyböjtben péntekenként a templomokban "keresztutat járunk" a stáció képek előtt, hogy Jézus szenvedésére emlékezzünk, és belőle merítsünk erőt a mai életünk kereszthordozásához.
Mi is Őt akarjuk követni nagyböjti áldozatainkkal, lemondásainkkal, hogy általa majd a feltámadás dicsőségébe is eljussunk. Az önként vállalt böjt, imádság, jócselekedetek mellett az Egyház kötelezően előírja a hústól való tartózkodást hamvazószerdán és a nagyböjt péntekjein, a szigorú böjtöt hamvazószerdán és nagypénteken (napi háromszori étkezést a 14. életév felett). A kegyelmi előkészületben buzdít bennünket a szentgyónásra, és a rendszeres szentáldozásra.

Fogadjuk el a felkínált ajándékot, kegyelmeket!


2014.03.04. - "Hanyistók" a Vaskakas Bábszínházban

Óvodánk nagycsoportos gyermekei hatalmas, örömteli élményben részesültek ez év februárjában a győri Vaskakas Bábszínház művészeinek előadásában bemutatott Hanyistók avagy a grófkisasszony és a lápi szörny történetének megtekintése során.
A szép, esztétikus jelmezekben a szereplők kifejező mozdulatait, lélegzet visszafojtó csendben, nagy figyelemmel kísérték a gyermekek. A huncut, néha csínytevő grófkisasszony érzelmi kifejezései a gyermekeink érzelemvilágával is azonosulni tudott. Figyelmük pillanatra sem szakadt meg. Nagy tapssal köszönték meg az előadást.
A történet közel áll hozzánk felnőttekhez is, hisz a Rábaköz térségben, a hansági hanyi mocsárban élt ez a fiú alak, aki nem tudott emberi nyelven. Egy kislány vette pártfogásba, de aztán visszatért a mocsárba.
A történetet igényesen, művészi előadásban, remek szereposztásban, adták elő a Vaskakas Bábszínház színészei. Az értékeket még növelte a szép látvány, a díszlet rábaközi motívumai és az előadás komolyzenei betétei.
Örülünk, hogy van Győr városának egy Vaskakas Bábszínháza, tehetséges művészekkel. Örülünk annak is, hogy elvihetjük óvodás gyermekeinket az előadásaikra.
Nagyra értékeljük, köszönjük és várjuk a következő előadást.

Farkas Katalin
óvodapedagógus
 


2014.02.11. - Februári Családi mise

Az esős idő ellenére sok kisgyereket elhoztak a szülők a február 9-i családi misére a Szentlélek templomba. A plébánia hittantermében a gyerekek szépen kidiszítették a mécses tartókat - örömmel válogattak a szép színek között. A Mókus csoport óvónői és dajka nénijük egy kis bábjelennettel készült: részletet adtak elő "A só" című népmeséből, amelyből megtudhattuk, hogy milyen fontos életünkben a só. "Ti vagytok a világ világossága.... Ti vagytok a Föld sója." -mondta Jézus a tanítványoknak...és az evangéliumi üzenet szól nekünk is: éljünk úgy, hogy az embertársaink életét szebbé, jobbá tudjuk tenni! A templomba bevonulva erről a küldetésről szólt az új dalunk is:

 

"Jézus szól: világíts ékesen,
Mint a kicsi lámpa, tisztán, fényesen!
Ennek a világnak sötét éjjelén,
Ki-ki világítson a maga helyén!"
 

képek>>


« 1 | 2 | 3 »