Főoldal      E-mail
Eseménynaptár
balra
jobbra


H K Sz Cs P Sz V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Közlemény
A nevelési év rendje
Étkezés
.....................................
 
 
Jubileumi kiadvány

 

 

Szeretettel ajánljuk figyelmébe jubileumi kiadványunkat!
Részletek>>

Adó 1%

Kedves Szülők!
Kérjük, hogy adójuk 1%-ának felajánlásával támogassák óvodánkat!

Adószámunk: 19112958-1-08

A kedvezményezett neve: Apor Vilmos Római Katolikus Iskola Alapítvány

Számlaszám:

10200249-33072856-00000000

A másik egy százalékról is rendelkezhetnek:

A kedvezményezett technikai száma, neve: 0011 Magyar Katolikus Egyház

Gyermekeik nevében is köszönjük figyelmességüket!

Aktualitások
2024.03.27.
 
2024.03.12.
Nagycsoportosok az Alapfokú Művészeti Iskolában
Iskolába készülő nagycsoportosaink izgalmas délelőttöt tölthettek el intézményünk Alapfokú Művészeti Iskolájában. A kreatív délelőtt során megismerkedtek az ott dolgozó pedagógusokkal, az alkotásra inspiráló környezettel...
2024.02.12.
Itt a farsang, áll a bál!
   Végre elérkezett a várva várt farsangi bál az óvodában! Reggel a gyermekek szüleikkel együtt érkezve cseppentek bele a farsangi kavalkádba. A vidám jelmezek, zene, a sok finom csemege megalapozta a jó hangulatot...

Archívum


« 1 | 2 | 3 | 4 »

2015.06.23. - Macisok kirándulása

A MACI csoportosok a tanév lezárásaként Felpécre indultak a helyitájházba egész napos kirándulásra. A helyi önkéntesek tartalmas, élményekkel teli programokat szerveztek a gyermekek számára. Látszott, hogy gyermekszeretetük mellett szívügyük a hagyományok őrzése és megismertetése. Néprajzos mutatta be a tájház belsejét, a régi bútorokat, textíliákat, használati tárgyakat. Felsorolni is sok, mi minden jóban volt részünk a nap folyamán! Palacsintával vártak minket, később a lányok pogácsát süthettek a nénikkel. Kézműveskedhettek, fazekas segítségével korongozhattak, pónilovakon lovagolhattak, íjászkodhattak. No...és persze egész nap a szabadban játszhattak kötetlenül, amit csak a közös fagyizás szakított félbe! A gyerekek nagyon jól érezték magukat, a szülők legnagyobb megelégedésére.
Köszönjük mindenkinek a lehetőséget és a jóságot!

2015.06.11. - Végre megjött a jó idő!

Június 10-én, szerdán pótoltuk a Nyuszisokkal a rossz idő miatt elmaradt kirándulást: helyi buszjárattal a gyirmóti buszfordulóhoz utaztunk, ahol várt bennünket Pista bácsi a lovaskocsijával. Ő vitt bennünket a gyirmóti lovardába ( Ranch), ahol a lovak mellett sok más állatot is láthattunk: kutyákat, kiscsikót, juhot, szamarat, picur malacokat, nyulat... és még puputevét is! Azután elzötyögtünk a Marcal partra, és megfigyeltük a vízivilágot, majd a kilátóból is szétnéztünk. Hazafelé a helyijáraton már többek elbóbiskoltak, és az óvodában az ebédnél a gyerekek étvágyával sem volt gond! Köszönjük a Jóisten gondviselését: a sok szép élményt, és hogy egészségben hazaértünk!
Kirándulás képek>>

2015.06.09. - Te Deum, hálaadó tanévzáró családi mise

Június 7-én, vasárnap 17 órakor a Szentlélek templomban tartottuk a Te Deumot, óvodánk hálaadó, tanévzáró családi szentmiséjét. A szülőket arra kértük, a csoportok számára kijelölt padsorokban - a gyermekeikkel együtt - foglaljanak helyet, hogy a nevelési év záró szentmiséjén kicsik és nagyok együtt ünnepelhessenek! Úrnapja lévén a kisoltárunkat virágsátornak rendeztük be, és a gyerekeknek készített ajándékunk is az Oltáriszentségben jelenlévő Jézusra emlékeztetett. A felolvasásba a szülőket is bevontuk, óvodásaink pedig a Szentlélek templom Családi Ének- és Zenekarának kíséretével énekelhették dalaikat. A szentmise végén Kiss Zoltán igazgató úr köszönte meg a szülők bizalmát, az óvodapedagógusok, dajkák, fejlesztőpedagógusok és segítők munkáját, Gyula atya pedig a Jóisten áldását kérte az egész ünneplő közösségre.
Te Deum képek>>
 

2015.06.01. - „Somvirág, somvirág aranysárga a világ…”

Június elseje, a nyár első napja. Erre a napra terveztük a májusfánk kidöntését. A fent idézett nyári dalunkkal vettünk búcsút a szalagos fától. Vidáman énekelt a napsütésben mind a kilenc csoportunk apraja és nagyja. Majd ropogós népzenére körültáncoltuk a májusfát. Roptuk körben, párban, vonatban, kinek hogyan tetszett.
Végül Feri bácsi (karbantartónk) segítségével tapsolás és „döljön!” kiáltások közepette ledőlt a májusi kert dísze. Aki szeretett volna választhatott a szalagokból magának. A tavasznak vége, de itt áll előttünk a kirándulós, nyaralós, vakációs nyári szünet. Melyre már most is jó rágondolni gyermeknek, felnőttnek egyaránt.
 
 

2015.06.01. - "Poros úton kocsi zörög…"

Az Apor-napi kirándulást elmosta az eső, de május 28-án, csütörtökön délelőtt az időjárás nem akadályozta meg a Pillangó és a Katica csoportos gyerekek lovaskocsikázását a szabadhegyi játszótérre. Kocsikázás közben vidám éneküktől zengett az út. Örömmel vették birtokba a különleges és számukra új játékokat a Rózsák terén. Fergeteges délelőttöt töltött együtt a két csoport! Mindenki nagyon jól érezte magát.
 
 

2015.05.31. - Szülői értekezlet

Tisztelt Szülők!
2015. június 4-én (csütörtökön ) 17.00 órakor tartjuk az óvodánkba beiratkozott gyermekek szülei számára a 2015/2016-os nevelési évet előkészítő első szülői értekezletet. Gyülekező: az iskola aulájában. Kérjük a Kedves Szülőket, hogy erre az alkalomra hozzák magukkal:
- a kitöltött Anamnézis lapot
- kitöltött Egészségügyi adatlapot (amit a beíratáskor kaptak)
- 1 db saját névre megcímzett, felbélyegzett (C5 méretű 162x229 mm, 150-Ft) borítékot
 
Szeretettel várjuk Önöket!
 
Az óvoda dolgozói nevében:
Thomanné Dukkon Márta
óvodai intézményegység - vezető

2015.05.26. - Családi nap

Idén is megtartottuk hagyományos családi napunkat az óvodában, bár az esős idő miatt változtatnunk kellett eredeti elképzelésünkön, a jó hangulat így is garantált volt.
 

2015.05.22. - Pünkösd az óvodában

"Szentlélek, jövel, szívünk töltsd ma el..."
 
Pénteken délelőtt a kollégium nagytermében együtt ünnepeltük az Apor-ovisokkal a Szentlélek eljövetelének ünnepét, a pünkösdöt. A Halacska csoportosok Judit néni és Fili néni vezetésével énekekkel, imával, verssel, dramatizálással felelevenítették a bibliai történetet: hogyan várták az apostolok a Szentlélek eljövetelét. Az ünnepség második részében "pünkösdölő" hagyományőrző népi játékot mutattak be, majd megajándékoztuk a gyermekeket: minden kisóvodás pünkösdi Szentlélek galambot kapott.
 
 
"Elhozta az Isten piros Pünkösd napját,
Mi is meghordozzuk királyné asszonykát.
Piros Pünkösd napján mindenek újulnak,
A kertek, a mezők virágba borulnak ..."

2015.05.21. - Apor-nap az óvodában

Május 20-án óvodánk névadójáról Boldog Apor Vilmos püspök atyáról emlékeztünk meg. Hagyományaink szerint 3-3 csoportban ünnepeltünk. Mi, Csiga csoportosok a Sünisekkel együtt a Szivárvány csoportosokhoz mentünk vendégségbe reggeli áhítatra. Az óvó nénik elmesélték és képekkel illusztrálták a püspök atya életét. Együtt imádkoztunk és énekeltünk kérve Isten áldását éltünkre. Azután elsétáltunk az iskola előtt álló Apor szoborhoz, ahol közösen gyertyát gyújtottunk és imádkoztunk, megköszöntük püspök atya életáldozatát és kértük közbenjárását a Mennyei Atyánál!
A többi csoportban is ünnepi reggeli áhítattal emlékeztünk intézményünk névadójáról. Ezen a napon – Szülői adományból - ajándékot is kaptak a gyermekek, amit hálásan köszönünk! A másnapra tervezett kirándulás az esős idő miatt elmaradt, de pótolni fogjuk!
 
 

2015.05.19. - Megjelent az Apor Ovi gyerek CD – ének kottásfüzete is!

„Ó jöjjetek mind ide kisgyerekek!” címmel készítettük el óvodásaink legkedvesebb dalaiból a győri Apor Óvoda első CD-jét, amelyen a nagycsoportosaink evangéliumi gyermekdalokat énekelnek és imákat mondanak.
A most megjelenő kottás füzetünkben ezen a CD-n hallható evangéliumi gyerekdalokat és imákat találják leírva, lekottázva egyszerű gitár kísérettel.
A szerkesztésnél az egyházi évet, a liturgikus ünnepeket tartottuk szem előtt, amelyek végig kísérik Jézus életét, tanítását, cselekedeteit... Énekelnek a gyerekek a teremtésről, a templomról, a Szűzanyáról, karácsonyról,húsvétról, pünkösdről és arról is, hogy a Mennyei Atya a földi életünk végén hazavár bennünket a mennyei hazába.
 

2015.05.13. - Fogápolási prevenció

Az iskolába készülő gyermekeinkkel, az idei nevelési évben is fogápolási foglalkozáson vettünk részt, amit Kapus Mariann védőnő vezetett.Szemléletes előadás keretében tanulhatták meg a helyes fogápolás szabályait. A beszélgetés végén mindenki az ajándékba kapott fogkefével fogat mosott, hogy a gyakorlatban is elsajátítsák a hallottakat. Az óvodába visszatérve örömmel tapasztaltuk, hogy az ebéd utáni fogmosás során már alkalmazták a frissen szerzett ismereteket.
Köszönjük ezt a nagyszerű lehetőséget!
 

2015.05.13. - Kézműves szakkör kiállítása

"Bármilyen tehetséged van, használd azt! Az erdő is
nagyon csendes lenne, ha csak azok a madarak
énekelnének benne, akik a legjobban tudnak énekelni."
Henry van Dyke
 
Kézműves szakkörre az év folyamán összesen 32 kisgyermek járt. A Süni, Szivárvány, Maci és Csiga csoportból. Különféle ismert és ismeretlen technikákkal dolgoztunk pl. Qilling -, Írisz -, nemezelés, kasírozás, de az egyik legkedveltebb tevékenység az agyagozás volt, amit a Csiga csoportos gyerekekkel a csoportban is folytattunk. Készültünk különböző ünnepekre: Karácsony, Húsvét, Anyák napja. Dolgoztunk zsugorkával, ami a gyerekek számára nagyon érdekes volt, nehéz volt elhinniük, hogyan lett a tenyérnyi kép olyan pici. Munkálkodtunk papírral, anyaggal egyaránt.
A gyerekek nagyon lelkesek és ügyesek voltak, ha elkészült egy-egy alkotás, közösen örültünk a végeredménynek. Fantasztikus volt a gyerekekkel együtt dolgozni, látni a lelkesedésüket, tudásvágyukat. Nagyon örültem neki, hogy mindig kíváncsian kérdezték, mit készítünk a következő alkalommal.
Több kisgyermek folytatja az iskolában a kézműves ismereteik bővítését az Alapfokú Művészetoktatás keretében. Az év végi kiállítás tükrözi a gyerekek odafigyelő, örömteli és kreatív munkáját. Köszönöm a kedves szülőknek, hogy éven át őrizték gyermekeik alkotásait, így lehetővé tették e színvonalas kiállítást.
Célom a kézműves tevékenységekkel, hogy a gyerekek megismerjék, megszeressék a különböző technikákat, tudják alkalmazni, és tudjanak mit kezdeni az idejükkel, ne unatkozzanak, ezáltal képesek legyenek a szabadidő hasznos kitöltésére akár felnőtt korban is.
Szeretnék a nyári szünetre jó pihenést, az iskolakezdéshez sok sikert, örömöt és kitartást kívánni!
Girbicz Istvánné Piroska néni

2015.05.11. - Májusi Családi mise

A májusi családi mise evangéliuma Jézus "szeretet - parancsáról" szólt, amelyet a Mókus csoport óvónőinek vezetésével dolgoztunk fel. Erika néni a Mennyei Atya gondoskodó szeretetéről beszélt a gyerekeknek, majd "A kisfiú és a teknősbéka" történetével a szeretet melegének fontosságát mutatták be. A Fokoláre mozgalom megalapítója, Chiara Lubich által megalkotott "szeretet - dobókockát" készítettük el a gyerekekkel, és játékos feladatokkal - az ovis életből vett történetekkel - magyarázta el Kati néni a helyes szeretet gyakorlását.
 
A tanévzáró családi mise - a Te Deum - június 7-én, vasárnap 17 órakor lesz a Szentlélek templomban, amelyre szeretettel várjuk a családokat. Ezen az alkalmon gyerekfoglalkozás nem lesz. Kérjük a Szülőket, hogy a csoportoknak kijelölt helyen, a gyerekekkel együtt foglaljanak helyet a padokban! A szentmise végén apró meglepetéssel kedveskedünk a gyerekeknek.
 

2015.05.08. - Apor Ovisok a győri bazilikában

A Nyuszi csoportosokkal a belvárosba utaztunk, és a virágpiacon választottunk egy kis cserép virágot, hogy elvigyük a bazilikába a Szűzanya - oltárhoz, Égi Édesanyánkat is köszöntsük dallal, imával, virággal...
Azután a várfal tövében lévő ágyukat "próbáltuk ki", majd a Rába kettős - hídon a fürdő felé vettük az irányt - sóvárogva kukucskáltunk be a medencékhez a verőfényes napsütésben. A Jedlik Ányos hídon átsétáltunk a Mosoni - Duna felett, és integettünk az alattunk elhaladó evezősöknek. A park árnyas fái alatt megpihentünk, és elfogyasztottuk a magunkkal hozott gyümölcsöt, ropogtatnivalót, aztán megnéztük a nagyokat, hogyan teniszeznek... A Kossuth - hídról jól megfigyelhettük a két folyó összefolyását, és a remek kilátásban gyönyörködtünk,majd a Káptalandombon át visszasétáltunk a buszmegállóhoz, hogy hazautazzunk... A Nyuszik kiállták a próbát - máskor is elmegyünk velük kirándulni!
 

2015.05.01. - "Tavasz szél vizet áraszt..." - Májusfaállítás az óvodában

Régi népszokást elevenítettünk fel a néptáncos gyermekek segítségével: a természet ébredését, a hozzá kapcsolódó párválasztás, májusfaállítás hagyományát. A kis műsor után felállítottuk óvodánk Májusfáját, amit közösen körbetáncoltunk. A fát - mint az elmúlt évben is - ajándékba kaptuk a Kondor családtól. Hálásan köszönjük!
 
Májusfa képek>>

2015.05.01. - " Jöttem karikán..."

Anyák napi köszöntő a Szent Anna Otthonban
 
A Csiga csoportosok szép műsorral kedveskedtek az Otthon lakóinak: énekeltek, verseltek, körjátékot játszottak. Az idős nénik, bácsik szeretettel fogadták az ünneplőbe öltözött gyermekeket; egy-egy könnycsepp is kibuggyant. Az ügyesen verselő, éneklő lányok és fiúk a sok -sok taps mellé még ajándékot is kaptak: a nénik saját kézzel varrott babáit. Gyermekeink nagy örömmel fogadták, és többen jelezték: " ezzel fogok ma aludni"!
Köszönjük az ajándékot és a lehetőséget, hogy örömet szerezhettünk!

2015.04.29. - A Gyarmathy pékségben jártunk

" Süt a pék, süt a pék.." - nem is akármilyen finom kenyeret!
A Szivárvány csoportos gyermekek nem csak megkóstolták, de végig is nézhették, hogy a Gyarmathy pékségben hogyan lesz a frissen szitált lisztből ropogós, aranybarna kenyér. Megismerkedtek a pékségben található gépekkel, eszközökkel, a pék munkájával( mesterséggel). Végignézték, hogyan szitálják, adagolják a hatalmas gépekkel a nyers kenyértésztát. A legizgalmasabb a kemence fűtése és a kenyér bevetése volt. Ezt a műveletet közelről is végig nézhették a gyermekek. Nagy izgalommal nézték , amikor a több méter hosszú péklapátokkal szedték ki az illatos, forró kenyeret. A délelőtt végén a gyermekek jóízűen e lakmároztak a frissen sült cipóból.
 
Köszönjük a pékség kedvességét!
 

2015.04.29. - " Köszönöm Istenem az ÉDESANYÁMAT..."

Május első vasárnapja ANYÁKNAPJA
Gyermekeink rajzaival, Dsida Jenő versével és egy csokor orgonával köszöntjük az Édesanyákat és Nagymamákat!
 
Dsida Jenő: Hálaadás
 
Köszönöm Istenem az édesanyámat!
Amíg ő véd engem, nem ér semmi bánat!
Körülvesz virrasztó áldó szeretettel.
Értem éjjel-nappal dolgozni nem restel.
Áldott teste, lelke csak érettem fárad.
Köszönöm, Istenem az édesanyámat.
 
Köszönöm a lelkét, melyből reggel, este
imádság száll Hozzád, gyermekéért esdve. Köszönöm a szívét, mely csak értem dobban
– itt e földön senki sem szerethet jobban! – Köszönöm a szemét, melyből jóság árad,
Istenem, köszönöm az édesanyámat.
 
Te tudod, Istenem – milyen sok az árva,
Aki oltalmadat, vigaszodat várja.
Leborulva kérlek: gondod legyen rájuk,
Hiszen szegényeknek nincsen édesanyjuk!
Vigasztald meg őket áldó kegyelmeddel,
Nagy-nagy bánatukat takard el, temesd el!
 
Áldd meg édesanyám járását-kelését,
Áldd meg könnyhullatását, áldd meg szenvedését!
Áldd meg imádságát, melyben el nem fárad,
Áldd meg két kezeddel az Édesanyámat!
 
Halld meg jó Istenem, legbuzgóbb imámat:
Köszönöm, köszönöm az édesanyámat!!!
 
Anyák napja képek>>
 

2015.04.29. - Én elmentem a vásárba...

A Hangraforgó együttes ma is izgalmas utazásra hívott minden apróságot! Az ismert tavaszi énekek, mondókák, csodás zenével társultak, és nagy élményt adtak kicsiknek és nagyoknak.
Köszönjük a nagyszerű előadást!
 

2015.04.28. - Szépen szól a kis pacsirta - Éneklő óvodások találkozója

„Szépen szól a kis pacsirta fenn a magasban” hangzik el egy szép magyar dalban.
2015. április 24-én a délelőtti órákban 70 éneklő óvodás, vagyis „kis pacsirta” dalolt az enesei Tündérkastély Óvodában. Immár a harmadik alaklommal rendezték meg a Tschurl Károly hegedű művész támogatásával a „Szépen szól a kis pacsirta” elnevezésű, éneklő óvodás gyermekek fesztiválját, melynek célja a jó zenei képességű gyermekek bemutatkozása, a zene az éneklés mélyrehatóbb megszerettetése.
Győr környék óvodáiból 14 óvoda vett részt, közülük a harmadik alkalommal az Apor óvoda óvodásai is.
 

« 1 | 2 | 3 | 4 »