Főoldal      E-mail
Eseménynaptár
balra
jobbra


H K Sz Cs P Sz V
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Közlemény
Étkezés
....................................
 
 
 
 
Jubileumi kiadvány

 

 

Szeretettel ajánljuk figyelmébe jubileumi kiadványunkat!
Részletek>>

Adó 1%

Kedves Szülők!
Kérjük, hogy adójuk 1%-ának felajánlásával támogassák óvodánkat!

Adószámunk: 19112958-1-08

A kedvezményezett neve: Apor Vilmos Római Katolikus Iskola Alapítvány

Számlaszám:

10200249-33072856-00000000

A másik egy százalékról is rendelkezhetnek:

A kedvezményezett technikai száma, neve: 0011 Magyar Katolikus Egyház

Gyermekeik nevében is köszönjük figyelmességüket!

Aktualitások
2018.05.18.
Iskolások leszünk!
 Május 15-én, kedden ebéd után - szokatlan időben- óvodások vonultak az iskola folyosóján: vendégségbe mentek a napközisekhez. Először a második évfolyamos osztályokban a betűk csodálatos világ...
2018.05.18.
Pünkösd az óvodában
 „Szentlélek, jövel, szívünk töltsd ma el, szent erőddel, vigaszoddal légy hozzánk közel!     Pénteken délelőtt a kollégium dísztermét  ünneplő ruhába öltözött ovisok tölt...
2018.05.18.
Étkezési díj átutalásának hete
 Ebédrendelés Júniusra   Tisztelt Szülők!   Kérjük, hogy a júniusi étkezés díját az Unicredit Bank Zrt-nél vezetett bankszámla számunkra   2018. május 27-ig szíveskedjenek átutalni...

Archívum


« első ... 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 ... utolsó »

2014.10.13. - Meghívás a királyi menyegzőre

Októberi családi mise - Meghívás a királyi menyegzőre
A hittan teremben zajló gyerekfoglalkozás témája is az aznapi evangélium volt. Jézus példabeszédében a király a Mennyei Atya, aki a fiának, Jézusnak a "királyi menyegzőjére"- a mennyországba - hív meg bennünket Egyháza által. Ibolya néni és Ági néni a Sünis gyerekekkel játszották el a példabeszéd történetét, majd a templomba felérve az oltár előtt mindenkinek szólt a gyerekek evangéliumi éneke:
"Hív az Atya engem, hív az Atya téged!
Fogadjuk el nagy örömmel e nagy tisztességet!"
 

2014.10.13. - Lovaskocsis kirándulás

"...ma szitálok, holnap sütök, neked egy kis cipót sütök..."
 
A süniseket a szomorkás őszi idő sem riasztotta el attól, hogy lovaskocsival elrobogjanak az újvárosi Gyarmathy Pékségbe. A kocsikázás vidám hangulatban telt, énekeltek, mókáztak, sőt még integettek is a lovaskocsi mellett elhaladó autóknak, embereknek.
A Pékségben már a frissen sült kenyér illata fogadta a gyermekeket, ahol megismerhették a kenyérsütés fortélyait. Akadt néhány bátor jelentkező, aki a sütőlapátot is kipróbálhatta és együtt emelték ki a pékkel a ropogósra sült kenyereket a kemencéből.
Végül 1-1 karéj frissen sült kenyeret kaptak a gyermekek ajándékba. Gyorsan eltelt a délelőtt s lovaskocsin, jó hangulatban, élményekkel gazdagodva érkeztünk vissza az óvodába.
Köszönjük a szervezést óvodásunk édesanyjának, Nagy-Huszár Anikónak és a kedves fogadtatást a Pékség tulajdonosának és az ott dolgozóknak!

2014.10.13. - Sokorópátkán jártunk

A szép őszi időt kihasználva a Maci és Csiga csoportosok Sokorópátkán jártak , a Sokoró Fogadó vendégei voltak. A gyermekek sok-sok élménnyel gazdagodtak, a képek is erről mesélnek: Sokorópátkai kirándulás
 
Köszönjük a nagyszerű lehetőséget!

2014.10.11. - Őszi udvarrendezés

"Veletek Szülők, értetek gyerekek!" /Ferenc atya/
Ezen a szombaton a gépek hangja töltötte be óvodánk udvarát;a gyermekek helyett édesanyák, édesapák,nagyapák sürögtek, forogtak szerszámokkal, faágakkal. A szokásos őszi udvarrendezés miatt vertük fel a környék csendjét.
Köszönjük a Szülői Szervezet tagjainak a szervezést, a szorgoskodóknak pedig a munkát. Segítségükkel gyermekeink szebb, esztétikusabb, egészségesebb környezetben játszhatnak. Külön is köszönjük Bokor Balázsnak és Thoman Istvánnak, hogy gépeikkel még hatékonyabb volt a munka. A levágott ágakat, leveleket, füvet folyamatosan komposztáljuk.
A képek ízelítőt adnak a munkáról, a résztevevők hangulatáról: Őszi udvarrendezés
 

2014.10.10. - Októberi családi mise

Szeretettel várjuk a családokat 2014. október 12-én, vasárnap, 17 órára a Szentlélek templomba a fiatal családok szentmiséjére. Ezen a szentmisén gitáros énekeket éneklünk a fiatal szülők, fiatalok vezetésével.

A 4-8 éves korú gyerekek számára - a szentmise első része alatt - gyermekfoglalkozást tartunk. A szentmise kezdete előtt 5 perccel várjuk őket a plébánián. A felajánláskor vonulunk be a gyerekekkel a templomba, és a továbbiakban együtt ünnepelünk a felnőttekkel.
Kérjük, hogy a szentmisén síró, hangoskodó kicsiket vigyék ki a folyosóra, az előtérbe! A szülők innen is figyelemmel kísérhetik a szentmisét a hangszórók segítségével. Kérjük, hogy a nagy érdeklődésre tekintettel a gyermekfoglalkozásra a gyermekek legfeljebb egy kísérővel érkezzenek - ha szükséges!

Szeretettel hívunk mindenkit!
Az óvoda pasztorális csoportja


2014.10.01. - A nevelés az Élet szolgálata

Kedves Szülők, Nevelők!

 

Az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont vendége lesz Uzsalyné Dr. Pécsi Rita keresztény neveléskutató. Előadás sorozatának címe: „A nevelés az Élet szolgálata

 

Első előadás: 2014. október 1. szerda 17-18.30-ig
Témája: A sikeres nevelés kulcsa: az érzelmi intelligencia fejlesztése. Élmények, motiváció, empátia, keresztény erkölcs, hitre nevelés...
 
Második előadás: 2015. február 18. szerda 17-18.30-ig
Témája: "Férfinak és nőnek teremtette..." Egy nyelvet beszélünk? Különbözőségek és hasonlóságok. A nemi identitás kialakításának nevelői feladatai…
 
Harmadik előadás: 2015. március 11. szerda 17-18.30-ig
Témája: A gyermekkor életfeladatai. Korlát, szabadság, engedelmesség, hiszti, agresszió, testvérféltékenység…

 

Az előadások helyszíne:

az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont könyvtára

Az előadó könyvei, DVD-i az előadásokon megvásárolhatók lesznek.

Az előadásokra elővételben bérlet váltható az Apor Óvodában 1500 Ft-os áron, amely mindhárom alkalomra szól. Egyes előadásokra szóló belépő ára 700 Ft – az előadások előtt a helyszínen megvásárolható.

 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!


2014.10.01. - Végre kisütött a nap!

A Nyuszisok képes beszámolója az őszi lovaskocsis kirándulásukról...
Jót játszottak a szabadhegyi " Rózsák tere" játszótéren.
 

2014.09.22. - Egyházmegyei családi nap

"A jövőnk a családban születik" címmel került hagyományosan megrendezésre az egyházmegyei családi nap. 10 órakor szentmisével kezdődött az ünneplés, amelynek szónoka Kiss-Rigó László a Szeged-Csanádi Egyházmegye főpásztora volt. A szentmise keretében adták át az idei Szent Gellért díjakat.

Óvodánk dajka nénije, Baloghné Virág Gertrúd valamint Iskolánk két kiváló dolgozója, Túróczi Zoltánné és ifj. Szűcs István kapott ezüst fokozatú elismerést odaadó, lelkiismeretes és áldozatos munkájukért.

       

A püspökvár kertjében főzőversennyel és sok színes programmal folytatódott a nap. Konyhaművészeink bográcsban az idei versenytémának megfelelően pincepörköltet főztek, amellyel második helyezést értek el. Emellett részt vettek diákjaink a városi vetélkedőn is. Mindenki, aki erre a szép napra ellátogatott igazán jó érzéssel térhetett haza, és szép élményekkel gazdagodhatott.

      

További képek - Szent Gellért díj, szentmise>>    Aporosok versenyben>>

 


2014.09.22. - Mobilis Közlekedésbiztonsági Témanap

2014.szeptember 19-én óvodánkból a Maci és Csiga csoportos gyerekek egy kalandos délelőttön vették részt a Mobilis Interaktív Kiállítási Központban.
A közlekedés szabályaival ismerkedhettek meg játékos feladatokon keresztül. Volt memória játék, kérdezz-felelek, közlekedési tábla-felismerés, futóbiciklizés és "részeg" szemüvegben szlalomozás. a délelőtt folyamán sok hasznos ismeretet szereztek a gyermekek a helyes közlekedés szabályairól.
Köszönjük a szervezők munkáját!

képek>>


2014.09.20. - Egyházmegyei családi nap

Szeretettel várjuk a kedves szülőket, érdeklődőket, családokat a hagyományos, 2014. szeptember 20-án megrendezésre kerülő Egyházmegyei családi napra, a Püspökvár kertjébe.

 

 

Részletek>>

 

Plakát>>


2014.09.14. - Szeptemberi Családi mise

A nagy eső ellenére sok család jött el a Szentlélek templomba a tanévnyitó családi misére. A gyermekfoglalkozást most Márti néni tartotta, segítője pedig Szilvi néni volt, aki ettől a nevelési évtől pedagógiai asszisztensként dolgozik óvodánkban. A gyermekek szorgalmasan ragasztották a színes szívecskéket a papírkeresztekre - vasárnap "Szentkereszt felmagasztalásának ünnepnapja" volt - amit boldogon vittek haza. A színes kis keresztekre felnőtteknek szóló evangéliumi üzenetet is ragasztottunk:


"... mert úgy szerette Isten a világot,
hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne,
el ne vesszen, hanem örök élete legyen."

(Jn 3,16) 

képek>> Szeptemberi családi mise 


2014.09.14. - Veni Sancte * Családi mise

Szeretettel várjuk a családokat 2014. szeptember 14-én, vasárnap, 17 órára a Szentlélek templomba a fiatal családok szentmiséjére. Ezen a szentmisén gitáros énekeket éneklünk a fiatal szülők, fiatalok vezetésével.

A 4-8 éves korú gyerekek számára - a szentmise első része alatt - gyermekfoglalkozást tartunk. A szentmise kezdete előtt 5 perccel várjuk őket a plébánián. A felajánláskor vonulunk be a gyerekekkel a templomba, és a továbbiakban együtt ünnepelünk a felnőttekkel.
Kérjük, hogy a szentmisén síró, hangoskodó kicsiket vigyék ki a folyosóra, az előtérbe! A szülők innen is figyelemmel kísérhetik a szentmisét a hangszórók segítségével. Kérjük, hogy a nagy érdeklődésre tekintettel a gyermekfoglalkozásra a gyermekek legfeljebb egy kísérővel érkezzenek - ha szükséges!

Szeretettel hívunk mindenkit!
Az óvoda pasztorális csoportja


2014.06.10. - Pünkösd az óvodában

Június 6-án, pénteken délelőtt a kollégium nagytermében együtt ünnepeltük az Apor-ovisokkal a Szentlélek eljövetelének ünnepét, a pünkösdöt. A Maci csoportosok Éva néni és Zsuzsa néni vezetésével énekekkel, imával, verssel, dramatizálással felelevenítették a bibliai történetet,majd minden kisgyermek fejére feltettük az óvónők ajándékát: a pünkösdi fejdíszt. Ezután Ibolya néni néptáncosai "pünkösdölő" hagyományőrző népi játékot mutattak be nagy örömmel, élvezettel. Az ünneplés végén az udvarra vonulva "kitáncoltuk" a májusfánkat, hiszen eltelt a május,és itt a várva - várt NYÁR! Képek>> Pünkösd az óvodában 2014.


                Áldott pünkösdi ünnepeket kívánunk minden óvodásunknak és családjaiknak!

    Olyan szépen cseng a harang,
     mintha nem is harang volna,
     hanem ezer harangvirág
     imádságos szava szólna...

     Piros pünkösd vasárnapján
     szálljon reánk a Szentlélek,
     s térdre hullva mondjunk hálát
     a mindenség Istenének!

                       /Benedek Elek: Pünkösdi harangok/ 


2014.06.01. - Hálaadó szentmise

A Szentlélek templomban június 1-én, vasárnap délután tartottuk az Apor Óvoda hálaadó tanévzáró szentmiséjét. A meghívást örömünkre sok család elfogadta, és kérésünkre a gyerekekkel együtt foglaltak helyet a padsorokban. Mindhárom korosztály (kicsik, középsősök és nagyok) énekelt a szentmisén a zenekar kíséretével egy gyerekdalt, és a kéréseinket. hálaadásunkat is egy "óvodás család" tolmácsolta a Jóisten felé. Köszönjük Ferenc atyának, a Családi ének-, és zenekarnak, Szűcs István és Marek László tanár uraknak a 12 éve tartó együtt működést, és Koppány László igazgató úrnak a buzdító szavakat. 


2014.05.20. - Májusi Zsipp- Zsupp az Apor óvodában

Befejeződött a ZSIPP-ZSUPP zene-ovi. Fájó szívvel búcsúztunk el Kati nénitől, május 13-án az utolsó foglalkozáson. Nagyon élveztük a gyerekekkel a foglalkozásokat, ahol sokat énekeltünk, mondókáztunk és többféle hangszert is megismertünk. A foglalkozások végén Kati néni még arra is lehetőséget adott, hogy a hangszert kipróbálhassák a gyermekek. A gyerekek óráról órára közelebb kerültek a zenéhez, mely személyiség formáló hatású. Hatékony eszköze az emberré nevelésnek, harmonizálja a testet, fogékonnyá tesz a szép befogadására, formálja az ízlést és a magatartást. Bízunk benne, hogy a zeneoktatás itt nem ér véget és szeptembertől új erővel akár havi többszöri alakalommal ismét együtt leszünk. képek>>

Tarján Karolina

szülő


2014.05.12. - Májusi családi mise

A májusi családi mise evangéliuma a "Jó Pásztor"-ról szólt. A Süni csoport óvónői a gyerekek számára is érthetően és érdekesen dolgozták fel az üzenetet: a báránykás fejdíszek készítése után egy kapun mehettek be a karámba, ahol dallal, szemléltetéssel, rövid magyarázattal elevenítették fel a fogalmak tartalmát. Farkas Jánosné Zsóka néni: Fehérke c. mese regényéből rövid epizódokat jelenített meg Ibolya néni és Ági néni, majd a záró ének következett, amelyet a "báránykák" a templomban az oltár előtt is elénekeltek Laci bácsi gitáros kíséretével: " Jézus a pásztorom, jó pásztor Ő..."

Jézus mondja: "Én vagyok az ajtó: aki rajtam keresztül megy be, üdvözül, bejár és kijár, és legelőre talál. A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson. Én azért jöttem, hogy életük legyen, és bőségben legyen." /Jn 10,1-10/ képek>>


2014.05.08. - Kalandra fel, hisz "Mozgásban a tudomány!"

Nagyszerű élményekben volt részük a Mókus csoportos gyermekeknek: A Mobilis Interaktív Kiállítási Központban jártak. A "Tudományos játszóház" teljesen elvarázsolta a gyermekeket és az őket kísérő felnőtteket is. Köszönjük a lehetőséget!


2014.04.30. - ÉNEKLŐ ÓVODÁSOK FESZTIVÁLJÁN VETTÜNK RÉSZT

"Szeretünk itt lenni?" Hangzott el a kérdés, melyre egyöntetű igen válasz érkezett tizenkét óvodát képviselő óvodapedagógustól, óvodástól Enesén, az Éneklő óvodások fesztiválján 2014.04.30-án. Apor Óvodánkat a Maci, a Csiga és a Mókus csoportokból hat jó éneklési képességgel megáldott gyermek képviselte óvónőik és szüleik kíséretében. Szívesen, jó előadásban, bátran énekeltek. A gyermekek produkcióját a szervezők egyéni ajándékkal és a jelentkező óvodák megajándékozásával jutalmazta. A rendezvény célja a közös dalolási alkalmak megteremtése, a népi gyermekdalok bemutatása, a jó képességű gyermekek bemutatkozásának lehetősége, a néphagyományok, a népi éneklés ápolására elkötelezett óvodapedagógusok találkozása. Szép népdalok hangzottak el a felnőttektől is, közös és egyéni előadásban. Példát mutatva a gyermekeknek az együtt dalolás örömének átélésére. Jól éreztük magunkat. A szülők is nagyra értékelték, hogy bemutatkozhattak gyermekeik. Köszönjük a szervezőknek a lehetőséget, hogy itt lehettünk. Isten áldja meg Őket!

Farkas Katalin óvodapedagógus


2014.04.30. - Múzeumi foglalkozás

A Maci csoportosok a Borsos Miklós múzeum által szervezett kézműves programon vettek részt. Itt a gyerekek elkészíthették Anyák napjára édesanyjuknak szánt ajándékukat. Reméljük, hogy a saját maguk által elkészített ajándékukkal nagy örömet szereznek majd otthon.
A képeken az elkészült alkotások láthatók>>

 


2014.04.30. - Tavaszköszöntő

Május 1. Szent Fülöp és Szent Jakab napja


Régen e napon a lányok és legények együtt zöld ágakkal vonultak a falu utcáin, ami a tavasz behozatalát jelentette. A zöld a remény színe, az újjászületést, s a fák, virágok védelmét jelképezte. Ezekből a zöld ágakból mindenki kapott, bevitték a házakba a „tavaszt”, de került belőle a kapukra és a kerítésekre is. Ebből alakult ki később a „májfa” vagyis a májusfa állítás szokása. A legények hajnalban minden jóravaló lánynak az udvarára zöld leveles fát állítottak. A fára színes szalagok, a csúcsára perec, vagy egy üveg bor is került. A kertekben, a falu végén a gyerekek mondókákkal, énekekkel köszöntötték a tavaszt, biztatták a napot.
Ezt a szép tavaszi népszokást elevenítettük fel a néptánc különfoglalkozásra járó gyermekekkel egy szép napsütötte délelőtt az óvoda udvarán. A természet ébredéséhez, állatokhoz, növényekhez kapcsolódó gyermekdalokat, népi játékokat fűztünk egy csokorba, amit a gyerekek örömmel mutattak be a többi óvodásnak és felnőttnek. Utána közösen színes szalagokkal díszített májusfát állítottunk az óvoda udvarán gyerekek nagy örömére, majd következett a vidám mulatság. Népzenére örömtáncot jártunk a fa körül, amit hálás szívvel köszönünk a Kondor családnak.
képek>>


« első ... 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 ... utolsó »