Főoldal      E-mail
Eseménynaptár
balra
jobbra


H K Sz Cs P Sz V
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Közlemény
Étkezés
....................................
 
 
 
 
 
 
Jubileumi kiadvány

 

 

Szeretettel ajánljuk figyelmébe jubileumi kiadványunkat!
Részletek>>

Adó 1%

Kedves Szülők!
Kérjük, hogy adójuk 1%-ának felajánlásával támogassák óvodánkat!

Adószámunk: 19112958-1-08

A kedvezményezett neve: Apor Vilmos Római Katolikus Iskola Alapítvány

Számlaszám:

10200249-33072856-00000000

A másik egy százalékról is rendelkezhetnek:

A kedvezményezett technikai száma, neve: 0011 Magyar Katolikus Egyház

Gyermekeik nevében is köszönjük figyelmességüket!

Aktualitások
2019.06.11.
Billegünk, ballagunk...
 Donászi Magda: Óvodától-iskoláig Egyszer régen édesanyám megfogta a kezemet, kicsit féltem, amikor az óvodába vezetett.  Csodálkoztam: mennyi játék,mennyi asztal, mennyi szék, gyorsan múlt a legelső nap,gyorsan futott el a hét...
2019.06.11.
Tavaszi kirándulások
Május utolsó hetében útra keltek az Apor Óvoda csoportjai, hogy megcsodálják a tavaszi természetet, a sokféle nyíló virágot, a virágzó bokrokat és fákat, és eközben önfeledten, vidáman játszanak az óvodán kívüli helyszíneken...
2019.06.10.
"Elhozta az Isten piros Pünkösd napját..."
 „Elhozta az Isten piros Pünkösd napját…”   Pünkösd a Szentlélek eljövetelének ünnepe. A Szentlélek az isteni szeretet sugara, mindig velünk van a szívünkben. ̶...

Archívum


« első ... 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 ... utolsó »

2011.10.13. - Bábszínházban jártunk

Nagyon szép élménnyel gazdagodtak a Süni és Nyuszi csoportos gyermekek: október 11.-én a Vaskakas Bábszínházban jártak. A suszter álma című báb és táncszínházi előadást láthatták. Újra megtapasztalhatták kicsik és nagyok, hogy álmunkban és a mesékben mindig minden megtörténhet. A suszter cipői életre keltek, táncba vitték a mestert és feleségét. Pörgött, forgott a papucs, a csizma, de még a kaptafa is. A tánc és a zene magyar kultúránk hagyományait elevenítették meg. Értékes, színvonalas néptánc és népzenei anyag volt látható és hallható. Az élmény másnap csodás rajzokban élt tovább.

képek>>
 


2011.10.13. - A Szivárványosok kerékpárra pattantak!

A szép őszi délelőttöt kihasználva nagy örömmel bicikliztek nagycsoportos gyermekeink. Fontosnak tartjuk, hogy iskolába menet előtt mindenki megtanuljon két keréken kerékpározni.


képek>>


2011.10.13. - Süt a pék...

A Nyuszi csoportosokat látta vendégül a Gyarmathy Pékség: a gyermekek megfigyelhették a dagasztást, a kelt tészta kosárba helyezését, a sütés fázisait és bekukucskálhattak -megfelelő távolságból– a kemencébe is. Néhány bátor jelentkező a hosszú sütőlapátot is kipróbálhatta – a pékkel együtt vették ki a ropogósra sült kenyereket a kemencéből.
A gyermekek a látogatás végén egy-egy karéj friss kenyeret kaptak ajándékba. Köszönjük a szervezést óvodásunk édesanyjának Polniczkyné Mónikának és a kedves vendéglátást a Gyarmathy Pékség tulajdonosának és dolgozóinak!

képek>>
 


2011.10.10. - Családi mise

Az októberi Családi mise evangéliumi üzenete:

 

"A mennyek országa hasonlít a királyhoz, aki mennyegzőt rendezett a fiának..." / Mt 22,2 /


A lakodalom, mint a legszebb földi ünnepek egyike, csak sejteti azt a boldogságot, amit Isten készít gyermekei számára az örök életben, a mennyek országában. A mennyei Atya téged is vár!

 

képek>>


2011.10.10. - Énekpróba

A Családi misékre minden hónapban közös énekléssel készülünk, amelyet Marek László tanár úr vezet.

képek>>


2011.10.03. - Örömfutás a Kiserdőben

A csodálatos őszi napsütésben nagy örömmel és lelkesen vettünk részt a felújított kiserdei futópálya ünnepélyes átadásán. Nagycsoportosaink az iskolás aporosok közvetlen közelében  nagy igyekezettel végezték a futás előtti bemelegítést. De az igazi megmérettetés csak ezután következett: futás a nagyokkal együtt!

 

képek>>


2011.09.29. - A GYŐRI EGYHÁZMEGYE CSALÁDI NAPJA

A Győri Egyházmegye 2011.szeptember 24-én tartotta családi napját. Szombat reggel a Bazilikában püspöki szentmisével indult a nap, majd a délelőtt a fiatalabb korosztályé volt: a  Káptalandombon felállított színpadon az egyházmegye katolikus iskoláinak diákjai mutatkoztak be különböző műsorszámokkal. Napközben az Apor Ovi Játszóházába vártuk a gyermekeket – papírsárkányt, bábokat, hajtogatott repülőt készíthettek az  aporos óvónők vezetésével. A katolikus iskolák között zajló főzőversenyben minden csapat helyt állt, és el is fogyott a sok finom étel. Sokan nézelődtek az intézményeket bemutató pavilonban is, és nagy sikere volt a gyermekek körében a hatalmas ugráló várnak és az "állatsimogatónak". 

 

A délután az ifjúságé volt: a győri Prohászka – és az Apor iskola fiataljai mutatták be műsorukat, majd a madridi ifjúsági találkozóról láthattak vetített képes élménybeszámolót az érdeklődők. A Bóbita együttes koncertje és a táncház után az Arrabona zenekar zárta a napot.

 

Köszönjük a szervezők áldozatos munkáját és a felajánlásokat a Gyógypedagógiai (Bárczi Gusztáv) Iskola javára!

 

képek>>


2011.09.27. - Családi délután Győrújbaráton

Ősz köszöntő, évnyitó családi délutánt tartottunk a Győrújbaráti Lelkigyakorlatos és Üdülőházban.  A már hagyományosan, évről évre visszatérő programunkra  szép számmal jöttek el a gyermekek szüleikkel, nagyszüleikkel. Az óvó nénik sok-sok játékkal, barkácsolással várták a kicsiket és nagyokat. A szokásos meglepetés sem maradt el:  a nyúl és a sünök elvarázsolták a gyermekeket és a felnőtteket is. Köszönjük a sok finom süteményt és innivalót, amiről az édesanyák gondoskodtak.
Tavasszal újra szeretnénk kimenni, nagy-nagy szeretettel várunk mindenkit!

képek>>
 


2011.09.26. - Gesztenye-liget

Nyuszi csoportosok a "Gesztenye-liget"-ben

 

Az Erzsébet-ligetbe kirándultak az idén már nagy-középsős Nyuszi csoportosok, hogy  a hátizsákjaikat vadgesztenyével töltsék meg. Haza érve sokféle kedves figurát készítettek belőle az óvónők segítségével.

 

képek>>
 


2011.09.23. - Családi mise 2011. szeptember

Szeptember második vasárnapján tartottuk a Szentlélek templomban a 2011/12. nevelési év első családi miséjét. Nagy érdeklődés kísérte a szentmise első része alatt tartott gyermekfoglalkozást, ahol a szülők is részesei lehetnek annak, hogyan dolgozzuk fel "gyermeknyelven" a Biblia üzenetét, az evangéliumot. A szentmise második részében énekkel kapcsolódtunk be, majd a záró áldás után kiosztottuk a gyermekek által készített emlékeztetőket. A következő alkalom október második vasárnapján lesz, amelyre szeretettel várjuk a családokat.

képek>>
 


2011.09.02. - Első nap az óvodában

Kezdetben anyával, apával, majd egyedül maradtak gyermekeink az óvó nénikkel... Egy-két kisgyermek már az ágyát is kipróbálta, itt aludt az óvodában.
 

képek>>


2011.08.30. - IGAZGATÓI KÖSZÖNTŐ

Az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont nevében szeretettel köszöntöm a Kedves Szülőket, Ferenc atyát, az óvónőket, dajka néniket az iskolaközpont 19. tanévének valamint az óvodánk 10. nevelési évének kezdetén!

A szülőknek külön köszönöm, hogy megtiszteltek bennünket bizalmukkal az óvoda vezetőjének, óvónőinknek, dajka néniknek pedig köszönöm az előkészítő és szervező munkát.
Iskolaközpont vagyunk, de az iskolát itt tágabb értelemben értjük, hiszen az iskola kiváltságos helye annak az egész embert alakító fejlődésnek, amely a kulturális örökséggel való élő és éltető találkozás során valósul meg.
Úgy, hogy az örök értékeket szembesítjük a jelen összefüggéseivel és próbáljuk bele oltani gyermekeinkbe.
Hiszen a nevelésnek – és benne az óvodai nevelésnek is – olyan nevelő erővé kell válnia, amely összekapcsolódik a kornak a problematikájával, amelyben a fiatalok, a gyermekek és a mi éltünk zajlik.
Ezért az iskolának és az óvodának, mint nevelő intézménynek kifejezett feladata, hogy feltárja a műveltségnek erkölcsi és vallási dimenzióit, épp azért, hogy megmozgassa az egyén lelki működését és segítse őt abban, hogy az erkölcsi szabadsághoz eljusson.
Ám az erkölcsi szabadság csak az abszolút értékekkel kapcsolatban lehetséges: ezektől függ az ember életének értelme és értéke.
Szeretnénk, ha nem hullana szét a világ gyermekeink számára szeletekre, amelyet az egyes tudományok és a pillanatnyi értékek képviselnek, hanem meg szeretnénk mutatni, hogy a világban mindennek köze van egymáshoz, s hogy ebben a világban, a világért felelős az ember.
Ezért is örültünk annak, hogy 2002-ben – a hat-és négy évfolyamos gimnázium, az általános iskola, a kollégium mellett sikerült elindítanunk az alapfokú képzőművészet-oktatást, és többcélú intézményünk legkisebb ágát, az óvodánkat is.
Először szerettünk volna egy kis óvodát, 50-60 gyermekkel, így indultunk el 2002. szeptemberében 3 csoporttal és 60 kisgyermekkel. 2003. őszén 4 csoporttal, 8 óvónővel, 4 dajkával és 92 gyermekkel folytattuk.  2005-ben bővítettünk 3 csoporttal. Ekkor már 7 csoportunk lett és 167 kisgyermekünk volt, majd - a folyamatosan növekvő szülői igények és az állandó túljelentkezés miatt - 2007-ben egy újabb csoportbővítéssel elértük a 200 főt.
2009. nyarán ismét bővítettünk, így elértük a végső 220-as létszámot, 19 óvónővel és 9 dajkával.
Így a 10. év kezdetére  3-ról 9 csoportra, 60 kisgyermekről 220-főre és 9 dolgozóról 28-ra bővültünk.
Köszönet érte a szülőknek, az óvodai dolgozóknak az iskola vezetésének és minden jószándékú segítségnek. Sok munkánk van benne, no és sok-sok bizalom és együttműködés.

Mit is jelent az óvoda iskolánk rendszerében?
Először is egy fejlődési ívet szeretnénk felmutatni a szülőknek: Azt, hogy gyermekük életszakaszainak felfelé ívelő pályát adjunk: elindulva egy jó óvodával, folytatva egy jó iskolával.
Egy fejlődési ívet adjunk egy egységes neveléssel és a gyermekek személyiségének fejlesztésével.
Egy fejlődési ívet adjunk azzal, hogy biztonságban, jó helyen tudják a szülők gyermekeiket. Kiszámítható, egyenletesen felfelé ívelő, nyugodt haladás. Ez az én célom és ez az iskolaközpont és benne az óvoda egyik fő célja is.
Mi is lehetne ennek a 10. óvodai évnek a legfontosabb üzenete ebben a nagy rendszerben, amelyet Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontnak hívunk?
Ahol – mint egy nagy család, több generáció él egy fedél alatt és egymás mellett az óvodától az érettségiig - fontos cél, hogy ne legyen az, hogy generációk képtelenek közös nyelven egymáshoz fordulni, ha valamilyen problémájuk van.
Ne legyen az, hogy saját kis zárt világában éljen közülünk valaki, mert abban hiszünk, hogy a generációk képtelenek lesznek leélni az életüket anélkül, hogy másokhoz fordulnának segítségért, mint ahogy vallás nélkül sem.
Ezért talán a legfontosabb, amit adni szerettünk volna – természetesen az óvodában is -, az a bizalmunk. Megpróbáltak és mi is megpróbáltunk kérni. Tanítani egymást és gyermekinket az együttlétre, az emberi kapcsolatokra, a kérdezésre, a családra, a csendre, a hitre.
Nyitottak próbáltunk lenni olyan közösségekre, amelyek tudnak valamit, ami megtartotta őket.
Legfőképpen pedig örülni annak, amit másoktól kapunk, mert valami miatt épp ennek az öröme veszett el számunkra. Emlékeztek Máté evangéliumában a gazdag ifjúra?
"Mester, mi jót kell tennem, hogy eljussak az örök életre?"
Kétségbeesetten kapkodunk a boldogság után, de mindig a legrövidebb utat választjuk. Azt, ami -legalábbis úgy tűnik- nem feltétlenül a legjobb. Mert szintén a Krisztusi tanításból tudjátok, "Szűk a kapu és keskeny az út amely az életre- a sikerre vezet, kevesen vannak, akik megtalálják, de tágas a kapu és széles az út, amely a romlásba visz, sokan bemennek rajta".

Törekedjünk valóban szabadon és tudatosan megválasztani azt, amit egymásnak kívánunk adni:

- az alázatosságot – mert nevelni azt jelenti: „jót, csendben cselekedni”

- a családias szellemet - megosztjuk tehetségünket egymással, örülünk egymás sikereinek, együtt érzünk a kudarcokban

- a munka szeretetét – mert a közösen végzett munka létrehozza a közösséget

- erős jellemet – hogy kitartóan küzdjünk, megalkuvás nélkül. És ha hibákat követünk el, vagy gondok sújtanak, leküzdjük azokat és el tudjuk viselni a neheztelést is.

- a gyakorlatias gondolkodást- nemcsak az üres tudás a fontos, hanem szintén lehetünk a jó emberei, akik igazak, gyakorlati érzékkel rendelkeznek, kerülik a hazugságot, egyenes utakon járnak, keményen dolgoznak, nem keresnek mentségeket, nyitott szívűek, őszinték és szolgálatkészek.

- és a legfontosabbat – bizalom Istenben, mert ez a bizalom lehet útmutatója mindannak, amit teszünk, eltünteti a félelmet a szívünkből, próbatételek, meg nem értés és gondok idején, és nyugalmat adhat, ha kudarc vagy veszteség ér. Bízzatok Istenben!

Bízunk abban, hogy ezt együtt meg is tudjuk valósítani.
József Attila Isten c. versének –gyermeki szívének soraival kívánok erre a 10. nevelési évre minden óvodásunknak, szüleiknek és az óvoda minden dolgozójának Istentől megáldott jó egészséget és sok sikert.
"Láttam Uram a hegyeidet
S olyan kicsike vagyok én
Szeretnék nagy lenni, hozzád hasonló
Hogy küszöbödre ülhessek Uram.
Odatenném a szívemet,
De apró szívem hogy tetszene néked?
Roppant hegyeid dobogásában."


2011.07.04. - Családtábor 2011

Június 25-26-án tartottuk az 5. családos hétvégénket Balatongyörökön az Ifjúsági Üdülőtáborban 28 család és 12 kolléganő részvételével. Az idei tábor témája az „Élhetőbb világ” volt. Előadónk dr. Pálhegyi Ferenc keresztény pszichológus a hétvégén – kérésünkre – két előadást tartott a szülőknek és a kolléganőknek a házasságról, a keresztény értékekről. Arról beszélt, hogy „Lehet – e a mai világban Isten igéjéhez igazodni?” Az előadások alatt az óvónők tartottak foglalkozást a gyerekeknek, a nap többi részében együtt vettek részt a családok a sétahajózáson, a Szigligeti várban tett kiránduláson. A „Balatoni Szívhalászat” – tal induló táncházban az aratást, a búza útját játszhatták el a gyerekek - nagy tapsot kapott Adél néni és a férje, akik moldvai táncokat mutattak be. Az első nap a Szépkilátón szervezett esti imával zárult. Másnap a reggeli ima után folytatódott dr. Pálhegyi Ferenc előadása és a játszóház a gyerekeknek, majd ebéd után a „Bél Mátyás - kilátóhoz” kirándultunk, ahonnét újra megcsodálhatták a Balaton szépségét. Jó volt együtt lenni!


Az óvoda pasztorális csoportja nevében:
Orossné Seper Ildikó

Képek>>


2011.06.08. - Nyitott Kapuk Hete a győri laktanyában

Nagycsoportosaink nagy örömére a győri MH12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred Nyitott Kapuk Heté-t tartott. Gyermekeink szívesen mentek és igen jól érezték magukat. A képek mindent elmondanak!

 

Csiga katonaság képei >>

Maci-Szivárványos katonaság képei >>

 


2011.06.08. - Kis Mókuskák az Ürgehegyben

A kis Mókuskák is kirándultak, Téten és Ürgehegyben jártak egy emeletes autóbusszal. Sok-sok állatot nézhettek és simogathattak meg. A bátrabbak egy póni hátáról szemlélhették a világot. A nagyszerű programot egyik "kismókus" nagypapája szervezte meg; köszönet érte!
képek>>


2011.06.08. - Jön a kocsi, most érkeztünk...

Nemcsak a Jön a kocsi kezdetű éneket, hanem sok más gyermekdalt, népdalt énekeltünk a győrújbaráti hegyben kanyargó lovas kocsin. A hegytetőről beláttuk egész Győrt. A mi kis Süniseink nevükhöz méltóan nagyon szeretik az állatokat. A lovardában, a lovaktól a kutyusokon keresztül a fecskékig minden érdekelte őket.

Köszönet a szülői munkaközösségnek az élményekben gazdag kirándulás megszervezéséért.

képek>>


2011.06.06. - Hálaadó szentmise

"Ím eléd, ünnepelni jöttünk,

mint egy nagy család.

Szívünkből kiáltunk most hozzád,

Isten nagy Király.

Zengjük: Abba, Atyánk.

Áldott szeretet! Abba, Atyánk,

Szent a te neved."

 

Hálát adni és ünnepelni jöttünk össze az utolsó Családi misén. Hálát adni a tanév örömeiért, gondjaiért, gyermekeinkért, családjainkért. Megköszönni Isten kegyelmét, gondoskodását. A Szentmisét a gyermekcsoportok lelkes éneklése még ünnepélyesebbé tette.

képek>>

 


2011.06.06. - Sünis búcsúzó

"Hej óvoda, óvoda, ég veled te

Kacsalábon forgó ékes palota!"

 

Három kis Sünis óvodásunktól búcsúztunk a mai napon. Büszkék vagyunk rájuk, hiszen szeptembertől iskolások lesznek. Utoljára indultunk együtt játszani a mesebeli erdőbe. A képzeletbeli kiránduláson minden kedves versünket, dalunkat felidéztük. Visszaemlékeztünk az első napokra, sírásra, nevetésre, alvásra, játékokra, barátokra.

Végül büszkén szavalták: "Hív a komoly kötelesség, Hív minket az iskola!"

 

A többi iskolába induló gyermekünk -Csigások, Macisok, Szivárványosok- is kedves műsorral, énekekkel, versekkel, mesével köszönt el az óvodától szüleik, nagyszüleik nagy örömére.
 


2011.06.03. - Lovaskocsis kirándulás

A Halacska csoport számára is nagy élményt jelentett a lovaskocsizás. Egy olyan gazdaságban jártunk, ahol nagyon sok állatot láthattunk. A gyermekek lovakat etethettek, a Sára nevű tehén sem maradt éhes, kutyákat, macskákat simogathattak. Még pávát is láttak, igaz nem a földön , hanem a fán. A Csókai csóka győri barátja örült minden falatnak, ami előkerült a hátizsákokból. De a legnagyobb élményt a szalma bálákon voló ugrálás jelentette, ami mindenkitől nagy ügyességet kívánt. Köszönjük mindenkinek -aki tett érte- ezt a szép napot!

képek>>

 


2011.05.30. - Ki jó ember?

 


Ki jó ember
(Csányi Gyöngyi)
Erdőn, mezőn,
hegyen-völgyön,

csillagok közt

forgó földön,

ki jó ember,

szívbéli jó,

kisgyermeket

simogató,

annak május

az ünnepe,

az ünnepek

legszebbike!

Sok-sok szívbéli jó ember gyűlt össze a gyermeknapon óvodánkban, hogy emlékezetessé tegyük csemetéink számára ezt a napot.

Kedves szülők, szerető óvó nénik, zenészek, mesélők, akiknek fontos a gyermekmosoly. Reggel közös, zenés tornával kezdtük a napot, amit három helyszínen is megemlékezés-Boldog Apor Vilmos püspök úrról-, mese, bábozás követett. Az "igazi" rendőrautó- az udvarunkon- ámulatba ejtette a gyermekeket. A Hangraforgó együttes két előadása olyan hangulatot teremtett, hogy táncra perdültünk. Ezen a napon olyan ételeket is ehettek a gyermekek, amivel nem mindig tudunk kedveskedni: Olyan volt, mint Gombóc Artúr történetében J szerettük a diós palacsintát, a kakaós palacsintát, a túrósat, a nutellásat, a lekvárosat, a....

S ekkor a délután még hátra volt!

A Győrújbaráti Lelkigyakorlatos és Üdülőházban együtt folytattuk a Gyermeknapot a szülőkkel, testvérekkel. A hangulatot a Pitty-palatty együttes fokozta.

Gyermeknap egyszer van egy évben, de szerencsére a szívbéli jó emberek mindennap erre törekszenek!


« első ... 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 ... utolsó »