Főoldal      E-mail
Eseménynaptár
balra
jobbra


H K Sz Cs P Sz V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Közlemény
A nevelési év rendje
Étkezés
 
.....................................
 
 
 
Jubileumi kiadvány

 

 

Szeretettel ajánljuk figyelmébe jubileumi kiadványunkat!
Részletek>>

Adó 1%

Kedves Szülők!
Kérjük, hogy adójuk 1%-ának felajánlásával támogassák óvodánkat!

Adószámunk: 19112958-1-08

A kedvezményezett neve: Apor Vilmos Római Katolikus Iskola Alapítvány

Számlaszám:

10200249-33072856-00000000

A másik egy százalékról is rendelkezhetnek:

A kedvezményezett technikai száma, neve: 0011 Magyar Katolikus Egyház

Gyermekeik nevében is köszönjük figyelmességüket!

Aktualitások
Nincs megjeleníthető tartalom. Kérjük, látogasson vissza később.

Archívum


« első ... 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 ... utolsó »

2011.09.26. - Gesztenye-liget

Nyuszi csoportosok a "Gesztenye-liget"-ben

 

Az Erzsébet-ligetbe kirándultak az idén már nagy-középsős Nyuszi csoportosok, hogy  a hátizsákjaikat vadgesztenyével töltsék meg. Haza érve sokféle kedves figurát készítettek belőle az óvónők segítségével.

 

képek>>
 


2011.09.23. - Családi mise 2011. szeptember

Szeptember második vasárnapján tartottuk a Szentlélek templomban a 2011/12. nevelési év első családi miséjét. Nagy érdeklődés kísérte a szentmise első része alatt tartott gyermekfoglalkozást, ahol a szülők is részesei lehetnek annak, hogyan dolgozzuk fel "gyermeknyelven" a Biblia üzenetét, az evangéliumot. A szentmise második részében énekkel kapcsolódtunk be, majd a záró áldás után kiosztottuk a gyermekek által készített emlékeztetőket. A következő alkalom október második vasárnapján lesz, amelyre szeretettel várjuk a családokat.

képek>>
 


2011.09.02. - Első nap az óvodában

Kezdetben anyával, apával, majd egyedül maradtak gyermekeink az óvó nénikkel... Egy-két kisgyermek már az ágyát is kipróbálta, itt aludt az óvodában.
 

képek>>


2011.08.30. - IGAZGATÓI KÖSZÖNTŐ

Az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont nevében szeretettel köszöntöm a Kedves Szülőket, Ferenc atyát, az óvónőket, dajka néniket az iskolaközpont 19. tanévének valamint az óvodánk 10. nevelési évének kezdetén!

A szülőknek külön köszönöm, hogy megtiszteltek bennünket bizalmukkal az óvoda vezetőjének, óvónőinknek, dajka néniknek pedig köszönöm az előkészítő és szervező munkát.
Iskolaközpont vagyunk, de az iskolát itt tágabb értelemben értjük, hiszen az iskola kiváltságos helye annak az egész embert alakító fejlődésnek, amely a kulturális örökséggel való élő és éltető találkozás során valósul meg.
Úgy, hogy az örök értékeket szembesítjük a jelen összefüggéseivel és próbáljuk bele oltani gyermekeinkbe.
Hiszen a nevelésnek – és benne az óvodai nevelésnek is – olyan nevelő erővé kell válnia, amely összekapcsolódik a kornak a problematikájával, amelyben a fiatalok, a gyermekek és a mi éltünk zajlik.
Ezért az iskolának és az óvodának, mint nevelő intézménynek kifejezett feladata, hogy feltárja a műveltségnek erkölcsi és vallási dimenzióit, épp azért, hogy megmozgassa az egyén lelki működését és segítse őt abban, hogy az erkölcsi szabadsághoz eljusson.
Ám az erkölcsi szabadság csak az abszolút értékekkel kapcsolatban lehetséges: ezektől függ az ember életének értelme és értéke.
Szeretnénk, ha nem hullana szét a világ gyermekeink számára szeletekre, amelyet az egyes tudományok és a pillanatnyi értékek képviselnek, hanem meg szeretnénk mutatni, hogy a világban mindennek köze van egymáshoz, s hogy ebben a világban, a világért felelős az ember.
Ezért is örültünk annak, hogy 2002-ben – a hat-és négy évfolyamos gimnázium, az általános iskola, a kollégium mellett sikerült elindítanunk az alapfokú képzőművészet-oktatást, és többcélú intézményünk legkisebb ágát, az óvodánkat is.
Először szerettünk volna egy kis óvodát, 50-60 gyermekkel, így indultunk el 2002. szeptemberében 3 csoporttal és 60 kisgyermekkel. 2003. őszén 4 csoporttal, 8 óvónővel, 4 dajkával és 92 gyermekkel folytattuk.  2005-ben bővítettünk 3 csoporttal. Ekkor már 7 csoportunk lett és 167 kisgyermekünk volt, majd - a folyamatosan növekvő szülői igények és az állandó túljelentkezés miatt - 2007-ben egy újabb csoportbővítéssel elértük a 200 főt.
2009. nyarán ismét bővítettünk, így elértük a végső 220-as létszámot, 19 óvónővel és 9 dajkával.
Így a 10. év kezdetére  3-ról 9 csoportra, 60 kisgyermekről 220-főre és 9 dolgozóról 28-ra bővültünk.
Köszönet érte a szülőknek, az óvodai dolgozóknak az iskola vezetésének és minden jószándékú segítségnek. Sok munkánk van benne, no és sok-sok bizalom és együttműködés.

Mit is jelent az óvoda iskolánk rendszerében?
Először is egy fejlődési ívet szeretnénk felmutatni a szülőknek: Azt, hogy gyermekük életszakaszainak felfelé ívelő pályát adjunk: elindulva egy jó óvodával, folytatva egy jó iskolával.
Egy fejlődési ívet adjunk egy egységes neveléssel és a gyermekek személyiségének fejlesztésével.
Egy fejlődési ívet adjunk azzal, hogy biztonságban, jó helyen tudják a szülők gyermekeiket. Kiszámítható, egyenletesen felfelé ívelő, nyugodt haladás. Ez az én célom és ez az iskolaközpont és benne az óvoda egyik fő célja is.
Mi is lehetne ennek a 10. óvodai évnek a legfontosabb üzenete ebben a nagy rendszerben, amelyet Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontnak hívunk?
Ahol – mint egy nagy család, több generáció él egy fedél alatt és egymás mellett az óvodától az érettségiig - fontos cél, hogy ne legyen az, hogy generációk képtelenek közös nyelven egymáshoz fordulni, ha valamilyen problémájuk van.
Ne legyen az, hogy saját kis zárt világában éljen közülünk valaki, mert abban hiszünk, hogy a generációk képtelenek lesznek leélni az életüket anélkül, hogy másokhoz fordulnának segítségért, mint ahogy vallás nélkül sem.
Ezért talán a legfontosabb, amit adni szerettünk volna – természetesen az óvodában is -, az a bizalmunk. Megpróbáltak és mi is megpróbáltunk kérni. Tanítani egymást és gyermekinket az együttlétre, az emberi kapcsolatokra, a kérdezésre, a családra, a csendre, a hitre.
Nyitottak próbáltunk lenni olyan közösségekre, amelyek tudnak valamit, ami megtartotta őket.
Legfőképpen pedig örülni annak, amit másoktól kapunk, mert valami miatt épp ennek az öröme veszett el számunkra. Emlékeztek Máté evangéliumában a gazdag ifjúra?
"Mester, mi jót kell tennem, hogy eljussak az örök életre?"
Kétségbeesetten kapkodunk a boldogság után, de mindig a legrövidebb utat választjuk. Azt, ami -legalábbis úgy tűnik- nem feltétlenül a legjobb. Mert szintén a Krisztusi tanításból tudjátok, "Szűk a kapu és keskeny az út amely az életre- a sikerre vezet, kevesen vannak, akik megtalálják, de tágas a kapu és széles az út, amely a romlásba visz, sokan bemennek rajta".

Törekedjünk valóban szabadon és tudatosan megválasztani azt, amit egymásnak kívánunk adni:

- az alázatosságot – mert nevelni azt jelenti: „jót, csendben cselekedni”

- a családias szellemet - megosztjuk tehetségünket egymással, örülünk egymás sikereinek, együtt érzünk a kudarcokban

- a munka szeretetét – mert a közösen végzett munka létrehozza a közösséget

- erős jellemet – hogy kitartóan küzdjünk, megalkuvás nélkül. És ha hibákat követünk el, vagy gondok sújtanak, leküzdjük azokat és el tudjuk viselni a neheztelést is.

- a gyakorlatias gondolkodást- nemcsak az üres tudás a fontos, hanem szintén lehetünk a jó emberei, akik igazak, gyakorlati érzékkel rendelkeznek, kerülik a hazugságot, egyenes utakon járnak, keményen dolgoznak, nem keresnek mentségeket, nyitott szívűek, őszinték és szolgálatkészek.

- és a legfontosabbat – bizalom Istenben, mert ez a bizalom lehet útmutatója mindannak, amit teszünk, eltünteti a félelmet a szívünkből, próbatételek, meg nem értés és gondok idején, és nyugalmat adhat, ha kudarc vagy veszteség ér. Bízzatok Istenben!

Bízunk abban, hogy ezt együtt meg is tudjuk valósítani.
József Attila Isten c. versének –gyermeki szívének soraival kívánok erre a 10. nevelési évre minden óvodásunknak, szüleiknek és az óvoda minden dolgozójának Istentől megáldott jó egészséget és sok sikert.
"Láttam Uram a hegyeidet
S olyan kicsike vagyok én
Szeretnék nagy lenni, hozzád hasonló
Hogy küszöbödre ülhessek Uram.
Odatenném a szívemet,
De apró szívem hogy tetszene néked?
Roppant hegyeid dobogásában."


2011.07.04. - Családtábor 2011

Június 25-26-án tartottuk az 5. családos hétvégénket Balatongyörökön az Ifjúsági Üdülőtáborban 28 család és 12 kolléganő részvételével. Az idei tábor témája az „Élhetőbb világ” volt. Előadónk dr. Pálhegyi Ferenc keresztény pszichológus a hétvégén – kérésünkre – két előadást tartott a szülőknek és a kolléganőknek a házasságról, a keresztény értékekről. Arról beszélt, hogy „Lehet – e a mai világban Isten igéjéhez igazodni?” Az előadások alatt az óvónők tartottak foglalkozást a gyerekeknek, a nap többi részében együtt vettek részt a családok a sétahajózáson, a Szigligeti várban tett kiránduláson. A „Balatoni Szívhalászat” – tal induló táncházban az aratást, a búza útját játszhatták el a gyerekek - nagy tapsot kapott Adél néni és a férje, akik moldvai táncokat mutattak be. Az első nap a Szépkilátón szervezett esti imával zárult. Másnap a reggeli ima után folytatódott dr. Pálhegyi Ferenc előadása és a játszóház a gyerekeknek, majd ebéd után a „Bél Mátyás - kilátóhoz” kirándultunk, ahonnét újra megcsodálhatták a Balaton szépségét. Jó volt együtt lenni!


Az óvoda pasztorális csoportja nevében:
Orossné Seper Ildikó

Képek>>


2011.06.08. - Jön a kocsi, most érkeztünk...

Nemcsak a Jön a kocsi kezdetű éneket, hanem sok más gyermekdalt, népdalt énekeltünk a győrújbaráti hegyben kanyargó lovas kocsin. A hegytetőről beláttuk egész Győrt. A mi kis Süniseink nevükhöz méltóan nagyon szeretik az állatokat. A lovardában, a lovaktól a kutyusokon keresztül a fecskékig minden érdekelte őket.

Köszönet a szülői munkaközösségnek az élményekben gazdag kirándulás megszervezéséért.

képek>>


2011.06.08. - Kis Mókuskák az Ürgehegyben

A kis Mókuskák is kirándultak, Téten és Ürgehegyben jártak egy emeletes autóbusszal. Sok-sok állatot nézhettek és simogathattak meg. A bátrabbak egy póni hátáról szemlélhették a világot. A nagyszerű programot egyik "kismókus" nagypapája szervezte meg; köszönet érte!
képek>>


2011.06.08. - Nyitott Kapuk Hete a győri laktanyában

Nagycsoportosaink nagy örömére a győri MH12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred Nyitott Kapuk Heté-t tartott. Gyermekeink szívesen mentek és igen jól érezték magukat. A képek mindent elmondanak!

 

Csiga katonaság képei >>

Maci-Szivárványos katonaság képei >>

 


2011.06.06. - Sünis búcsúzó

"Hej óvoda, óvoda, ég veled te

Kacsalábon forgó ékes palota!"

 

Három kis Sünis óvodásunktól búcsúztunk a mai napon. Büszkék vagyunk rájuk, hiszen szeptembertől iskolások lesznek. Utoljára indultunk együtt játszani a mesebeli erdőbe. A képzeletbeli kiránduláson minden kedves versünket, dalunkat felidéztük. Visszaemlékeztünk az első napokra, sírásra, nevetésre, alvásra, játékokra, barátokra.

Végül büszkén szavalták: "Hív a komoly kötelesség, Hív minket az iskola!"

 

A többi iskolába induló gyermekünk -Csigások, Macisok, Szivárványosok- is kedves műsorral, énekekkel, versekkel, mesével köszönt el az óvodától szüleik, nagyszüleik nagy örömére.
 


2011.06.06. - Hálaadó szentmise

"Ím eléd, ünnepelni jöttünk,

mint egy nagy család.

Szívünkből kiáltunk most hozzád,

Isten nagy Király.

Zengjük: Abba, Atyánk.

Áldott szeretet! Abba, Atyánk,

Szent a te neved."

 

Hálát adni és ünnepelni jöttünk össze az utolsó Családi misén. Hálát adni a tanév örömeiért, gondjaiért, gyermekeinkért, családjainkért. Megköszönni Isten kegyelmét, gondoskodását. A Szentmisét a gyermekcsoportok lelkes éneklése még ünnepélyesebbé tette.

képek>>

 


2011.06.03. - Lovaskocsis kirándulás

A Halacska csoport számára is nagy élményt jelentett a lovaskocsizás. Egy olyan gazdaságban jártunk, ahol nagyon sok állatot láthattunk. A gyermekek lovakat etethettek, a Sára nevű tehén sem maradt éhes, kutyákat, macskákat simogathattak. Még pávát is láttak, igaz nem a földön , hanem a fán. A Csókai csóka győri barátja örült minden falatnak, ami előkerült a hátizsákokból. De a legnagyobb élményt a szalma bálákon voló ugrálás jelentette, ami mindenkitől nagy ügyességet kívánt. Köszönjük mindenkinek -aki tett érte- ezt a szép napot!

képek>>

 


2011.05.30. - Ki jó ember?

 


Ki jó ember
(Csányi Gyöngyi)
Erdőn, mezőn,
hegyen-völgyön,

csillagok közt

forgó földön,

ki jó ember,

szívbéli jó,

kisgyermeket

simogató,

annak május

az ünnepe,

az ünnepek

legszebbike!

Sok-sok szívbéli jó ember gyűlt össze a gyermeknapon óvodánkban, hogy emlékezetessé tegyük csemetéink számára ezt a napot.

Kedves szülők, szerető óvó nénik, zenészek, mesélők, akiknek fontos a gyermekmosoly. Reggel közös, zenés tornával kezdtük a napot, amit három helyszínen is megemlékezés-Boldog Apor Vilmos püspök úrról-, mese, bábozás követett. Az "igazi" rendőrautó- az udvarunkon- ámulatba ejtette a gyermekeket. A Hangraforgó együttes két előadása olyan hangulatot teremtett, hogy táncra perdültünk. Ezen a napon olyan ételeket is ehettek a gyermekek, amivel nem mindig tudunk kedveskedni: Olyan volt, mint Gombóc Artúr történetében J szerettük a diós palacsintát, a kakaós palacsintát, a túrósat, a nutellásat, a lekvárosat, a....

S ekkor a délután még hátra volt!

A Győrújbaráti Lelkigyakorlatos és Üdülőházban együtt folytattuk a Gyermeknapot a szülőkkel, testvérekkel. A hangulatot a Pitty-palatty együttes fokozta.

Gyermeknap egyszer van egy évben, de szerencsére a szívbéli jó emberek mindennap erre törekszenek!


2011.05.27. - Hálaadó tanévzáró családi mise

Szeretettel várjuk a családokat 2011. június 5- én, vasárnap 17 órára a Szentlélek templomba a fiatal családok szentmiséjére.
Ezen az ünnepi tanévzáró szentmisén közösen adjunk hálát a Mennyei Atyának a gondviseléséért, szeretetéért, a sok kegyelemért, amiben a nevelési év alatt részünk lehetett! Kérjük a Szentlélekistent, hogy töltsön el bennünket szeretetével, és őrizzen meg bennünket a nyáron is!

 

Azt szeretnénk, ha ezen a hálaadó családi misén  a családok a gyerekekkel együtt
ünnepelnének, így most külön gyermekfoglalkozás nem lesz! Az óvodások közreműködése miatt kérjük az Apor óvodások családtagjait, hogy a gyermekekkel együtt –korcsoportok szerint– a kijelölt padokban foglaljanak helyet!

 

A szentmise végén apró ajándékkal kedveskedünk a gyerekeknek.

A szervezők
 

 
 


2011.05.25. - Szülői értekezlet

Tisztelt Szülők!

 

2011. május 31.-én (kedden) 17.00 órakor tartjuk az óvodánkba beiratkozott gyermekek szülei számára a 2011/2012-es tanévet előkészítő első szülői értekezletet.
 

Gyülekező: az iskola aulájában.

 

Kérjük a Kedves Szülőket, hogy erre az alkalomra hozzák magukkal:
• a kitöltött Anamnézis lapot
• kitöltött Egészségügyi adatlapot (amit a beíratáskor kaptak)
• 1 db saját névre megcímzett, felbélyegzett /C5 méretű 162x229 mm, 120-Ft/ borítékot

 

Szeretettel várjuk Önöket.


2011.05.23. - A Szentlélek és jelképei

Nagy örömmel hívjuk a kedves Szülőket, Hozzátartozókat, Kollégákat és az óvoda minden Dolgozóját havonta egy alkalommal tartandó felnőtt hittanra, amelyet Benkovich Ferenc az iskolaközpont püspöki biztosa, pápai prelátus, a Szentlélek templom plébánosa tart

Helye: az iskolaközpont könyvtára

időpontja: 2011. május 23. hétfő, 16.30–18.00 óráig.
 

Ebben a tanévben a hetedik találkozó témája:

A Szentlélek és jelképei 

Hívunk MINDENKIT: Aki csak érdeklődik, aki többet akar tudni a keresztény hitünkről, aki mélyen hívő és szeretne közösségben egy jót beszélgetni…
A felmerült kérdéseket előre megfogalmazva is várjuk. (Név nélkül kérjük leadni az óvónőknél!) A felnőtt hittan ideje alatt „gyermekvigyázást” tartunk az óvodában. Kérjük, hogy az igényüket előre jelezzék a Nyuszi csoportban személyesen vagy az 514–291–es óvodai telefonszámon!

 

az óvoda pasztorális csoportja


2011.05.17. - Adó 1%

Kedves Szülők!

 

Kérjük Önöket, hogy adójuk 1% -ának felajánlásával is támogassák óvodánkat.

A kedvezményezett adószáma:19112958-1-08

A kedvezményezett neve:Apor Vilmos Római Katolikus Iskola Alapítvány

 

Köszönjük felajánlásaikat!

Szeretettel: az óvoda gyermekei és dolgozói
 


2011.05.17. - Hangszerbemutató koncert

"A zene ott kezdődik, ahol a szó hatalma véget ér.

/Debussy/

Május 17-én sok mindent elmondtak nagycsoportos gyermekeinknek a zene nyelvén a Liszt Ferenc Zeneiskola kis diákjai. Ovisaink nagy örömmel fedeztek fel ismert és számukra még ismeretlen hangszereket. Felcsendültek jól ismert gyermekdalok, amire felcsillant az ünneplőbe öltözött nagycsoportosok szeme. Elvarázsoltak bennünket az egyes hangszerek hangszínei. Jó volt látni "komoly kis zenészként" tavalyi és régebbi óvodásainkat. Kisgyermekeink a koncert után már beszélgették is , ki milyen hangszeren fog játszani. A hangszerbemutató elérte célját, a gyermekek érdeklődését felkeltette!

 

képek>>


2011.05.16. - Látogatás a Szentlélek templomban

Gyönge vessző vagyok,

Mindenfelé hajlok,

Szűzanyám tenéked

Köszönetet mondok!

Május a virágnyílás, az édesanyák és a Szűzanya hónapja. Tulipánnal, pünkösdi rózsával, nefelejccsel díszítjük a kisoltárt a csoportokban. Május 12.-én a Süni csoportosok ellátogattak a Szentlélek templomba, Máriához. A közösen készített virágfűzért a Szűzanya elé helyezték. Dalokkal, imával köszöntötték Őt és kérték közbenjárását Jézusnál. Egy- egy mondatban a gyerekek is megfogalmazták kéréseiket, hálájukat Égi Édesanyánk felé. Kedvesen, tisztelettel, szeretettel tették.

képek>>


2011.05.12. - Május az Édesanyák hónapja

Május első vasárnapja Anyák napja. A Maci csoportosok nemcsak édesanyjukat, nagymamájukat köszöntötték fel, hanem a Szent Anna Otthon idős lakóit is megörvendeztették műsorukkal, ajándékaikkal.


képek>>


2011.05.11. - Lovaskocsizás

"Jön a kocsi, fut a kocsi, patkó dobogás..."

 

Elérkezett a várva várt nap, Pinnyéden járt a Pillangó csoport!

A vidám kis csapat lovas kocsival ment a napsütéses időben. Nagyon szép volt a környék és a játszótér. A jó levegőn fantasztikusan érezték magukat a gyermekek. Hálásan köszönjük a Balics család kedvességét, a szívélyes vendéglátást.

képek>>

 

Lovaskocsis kiránduláson voltak a Nyuszi csoportosok is. "Pista bácsi" gazdasági udvarában sokféle háziállatot, ház körül élő állatot figyelhettek meg a gyermekek.

képek>>


« első ... 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 ... utolsó »