Főoldal      E-mail
Eseménynaptár
balra
jobbra


H K Sz Cs P Sz V
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Közlemény
A nevelési év rendje
Étkezés
.....................................
 
 
 
Jubileumi kiadvány

 

 

Szeretettel ajánljuk figyelmébe jubileumi kiadványunkat!
Részletek>>

Adó 1%

Kedves Szülők!
Kérjük, hogy adójuk 1%-ának felajánlásával támogassák óvodánkat!

Adószámunk: 19112958-1-08

A kedvezményezett neve: Apor Vilmos Római Katolikus Iskola Alapítvány

Számlaszám:

10200249-33072856-00000000

A másik egy százalékról is rendelkezhetnek:

A kedvezményezett technikai száma, neve: 0011 Magyar Katolikus Egyház

Gyermekeik nevében is köszönjük figyelmességüket!

Aktualitások
2023.03.20.
Nyílt nap az Apor Óvodában
Március hónapban lehetőséget biztosítottunk a hozzánk járó gyermekek szüleinek, hogy egy egész délelőttöt tölthessenek el gyermekük csoportjában. Az érdeklődők megismerkedhettek a csoportok életével,...
2023.03.20.
Március 15. az Apor óvodában
  Az ünnepet lelkes készülődés előzte meg, a gyermekek várat, huszárokat, huszárcsákót, pártát barká csoltak, nemzeti lobogót festettek és az ünneppel kapcsolatos dalokat, verseket, mondókákat tanultak...
2023.03.14.
Meghívó Családi misére
 

Aktualitások

« 1 | 2 »

2023.03.20. - Nyílt nap az Apor Óvodában

Március hónapban lehetőséget biztosítottunk a hozzánk járó gyermekek
szüleinek, hogy egy egész délelőttöt tölthessenek el gyermekük csoportjában. Az érdeklődők megismerkedhettek a csoportok életével, szokásrendjével, hogy mivel telik a hozzánk járó gyermekek délelőttje. A szülők a tevékenységek során együtt játszhattak, barkácsolhattak, majd a reggeli áhítatokon közösen énekeltek, imádkoztak gyermekeikkel. A mese, körjátékok és a sok színes program mindenki számára emlékezetessé tette ezt a napot. 

2023.03.20. - Március 15. az Apor óvodában

  Az ünnepet lelkes készülődés előzte meg, a gyermekek várat,  huszárokat, huszárcsákót, pártát barká
csoltak, nemzeti lobogót
festettek és az ünneppel kapcsolatos dalokat, verseket, mondókákat tanultak. A kisoltárokra, ablakokra kokárdák, zászlók kerültek. Nem maradtak el a kűzdelmek, az ágyúval való célba lövés, várostrom sem.  
 
Március 14-én minden kisgyermek ünneplő ruhában, kokárdával a szíve fölött érkezett az óvodába.  A gyermekeket már az előtérben meglepetés várta. Huszárokról, az ő életükről rövid, zenés videót nézhettek meg szüleikkel közösen az óvodába érkezéskor kis ovisaink. A csoportok a reggeli áhitat keretein belül emlékeztek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről. Az óvónénik minden korosztály számára érdekes, izgalmas tevékenységeket kezdeményeztek, amik hazánk szeretetéhez, népi kultúránkhoz, és az ünnephez kapcsolódtak. 
 

2023.03.14. - Meghívó Családi misére

 

2023.03.09. - Óvodai beiratkozás

 

2023.03.08. - Február az óvodában


Február hónap is sok meglepetést, örömet tartogatott kis óvodásaink számára.
 
Farsangi hangulat, a vidámságok, sok-sok móka jellemezte mindennapjainkat. Rövid kis időre ugyan, de még a hónak is örülhettünk. A medvés játékok, a farsangi díszek, állarcok barkácsolása mellett a kisebbek a Vaskakas Bábszínház előadását nézhették meg, a nagyobb gyermekek pedig a Camerata ART'issima együttes farsangi zenés műsorával hangolódtak a  mulatságra. A farsang napján minden kisgyermek csodás jelmezt öltve búcsúztatta a telet. A szülőknek  vidám műsorral kedveskedtek a csoportok, majd közös tánccal, mókás játékokkal telt a délelőtt. A napot közös utcabállal zártuk, ahol az Apor óvoda apraja, nagyja közösen táncolt, ünnepelt.
Imre atya is meglátogatta a csoportjainkat, és a sok betegség ellenére  Családi misénken is szép számmal jelen voltak az Aporos családok.

2023.02.09. - Gyertyaszentelő az Apor Oviban

 
 
Február 2-án ünnepeltük Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét. A Halacska csoportos gyermekek előadásában nézhettük meg az ünnephez kapcsolódó bibliai történet dramatizálását. Jézust, születése után negyven nappal szülei Mária és József, a jeruzsálemi templomba vitték, hogy mint elsőszülött gyermeket az Úrnak ajánlják. A templomban találkoztak az agg Simeonnal és Anna prófétával. Simeon felismerte a gyermek Jézusban a megváltót. Karjába vette a gyermeket, és a világ világosságának nevezte. A világ világosságával való találkozás szimbólumaként alakult ki a gyertyaszentelés szokása. A szentelt gyertya, amely felemészti magát, hogy másoknak szolgáljon, Jézus jelképévé vált. Az ünnep során Imre atya megáldotta a gyermekek gyertyáit, amit minden kis óvodás nagy örömmel vitt haza. Az ünnepet citera, és fuvola játékkal kísért énekek  színesítették.
Ehhez a naphoz néphagyományok is kapcsolódnak. Bár igazi medvével nem találkoztunk, a hét során  a mackóké volt a főszerep  tevékenységeinkben. Rengeteg mackó költözött be a csoportokba néhány napra. A gyermekek barlangot készítettek, együtt játszottak kis kedvenceikkel. A barkácsolás során, énekekben, 
versikékben, mesékben is övüké volt a főszerep. Finom illatok lengték be óvodánkat, hisz mackó formájú mézeskalácsok, finom, gyermekek által készített macis, mézes sütemények is készültek mindenki örömére. 
 

2023.01.14. - Vízkereszt napi áldás óvodánkra

 " Békesség e háznak, és minden lakójának!"
 
Január 6. Vízkereszt napja.
A katolikus egyház e napon emlékezik meg arról, hogy a napkeleti bölcsek hódolatukat tették az újszülött Jézus előtt. Ehhez a naphoz kötődik a háromkirály járás, és a házszentelés hagyománya, amikor is a hívő családok otthonaira áldást kérnek. E naphoz kapcsolódóan intézményünk lelkipásztora Kálmán Imre atya meglátogatta óvodánkat.  Minden csoportunk, az oda járó gyermekek, családjaik, és óvodánk dolgozói is áldást kaptak.
Közösen imádkozva kértük a mennyei Atyát, hogy  vigyázó szeretete oltalmazzon minket az új esztendőbeben is. A csoportok ajtaja fölé felkerült a három királyok nevének kezdőbetűje, az új év dátumával, amely az áldást jelképezi, és emlékeztet bennünket egész éven át arra, hogy a Mennyei Atya szeretete mindíg velünk van. 
 
Krisztus áldja meg ezt a házat. (Christus Mansionem Benedicat.)
Óvodánkban e naphoz kötődik a karácsonyi ajándékozás hagyománya. Nagy örömmel csomagolták ki közösen, a sok-sok ajándékot, játékot, képeskönyveket a gyermekek, miközben  boldogan mesélték el  társaiknak  otthoni karácsonyi élményeiket.
 
 
 
 
 
 

2023.01.12. - Meghívó Családi misére

 

2022.12.20. - Karácsony az Apor Oviban

 
 
Hagyományainkhoz híven, az idei évben is a negyedik adventi gyertyát a nagycsoportosok betlehemes játékával, közös karácsonyváró ünnepséggel egybekötve gyújtottuk meg. 
 
 

A Csiga csoportos gyermekek a kis Jézus születésének történetét elevenítették fel számunkra. A színvonalas előadás nagy sikert aratott. Külön öröm volt számunkra, hogy az idei évben, már a pásztorjátékban szereplő gyermekek szülei, családtagjai is jelen lehettek az előadáson.
A negyedik adventi gyertya lángját minden csoport magával vitte, és-e lánggal a saját kis koszorúján is meggyújtotta a gyertyákat. 
A karácsonyvárást közös énekléssel, óvónénik jókívánságaival, és apró ajándékokkal tettük a gyermekek számára még emlékezetesebbé. 
 
 
Áldott, békés szent karácsonyt, és nagyon boldog új esztendőt kívánunk mindenkinek!

2022.12.19. - Nagycsoportosok az iskolában

 
 
December 13, 14-én tanköteles korú óvodásaink meghívást kaptak az iskolából, hogy az első osztályos gyermekekkel közösen, egy igazi iskolai tanórán vegyenek részt. Izgatottan készültek a gyermekek a volt ovistársakkal, tanító nénikkel való találkozásra.
A tanórába lelkesen bekapcsolódtak, jelentkeztek, számoltak, mondókáztak iskolás társaikkal közösen. Nagy öröm volt mindannyiuk számára, hogy kipróbálhatták az okostáblát is. A tanóra végeztével rengeteg élménnyel gazdagodva tértek vissza az óvodába. A tanév során még több alkalmuk is lesz, hogy ismerkedjenek a leendő tanító nénikkel, az iskolai élettel, és még nagyobb lelkesedéssel várják szeptember elsején a becsengetést.
 

2022.12.13. - Adventi Családi mise

 

2022.12.09. - Advent az óvodában

" Adventi hírnök, friss fenyő ág.
Lobog már három gyertyaláng."
 
Óvodánkban minden adventi gyertya meggyújtása egy különleges ünnep számunkra. A gyermekek az óvónőkkel közösen készítik el a csoport adventi koszorúját, együtt kitakarítják, és feldíszítik a csoportszobákat. Az első lila gyertya meggyújtásakor a gyermekek jócselekedetgyűjtő kis karácsonyi jelképeket kapnak. Advent idején ezekre gyűjtik jócselekedeteiket jelző matricákat, csillagokat. megismerkednek az ünnep jelképeivel.
A második lila gyertya meggyújtásakor arra a bibliai történetre emlékezünk, mikor Gábriel angyal meglátogatta Máriát, és elmondta neki a Mennyei Atya üzenetét. Gyermeke fog születni...
 
 
A koszorú harmadik gyertyája rózsaszín. Ez az öröm jelképe, hogy már nagyon közel van karácsony éjszakája. Az óvónők elbábozták a gyermekeknek, hogy Mária és József miként érkezett meg Betlehembe, és hogy találtak szállást egy városszéli kis istállóban. 
Az adventi várakozásban a gyermekek sok éneket, verset tanulnak, közösen énekelnek. Az ünnep meghittségét a koszorú gyertyáinak meggyújtása, illatok, sok ajándék, meglepetés barkácsolása, mézeskalács készítés, ünnepi hangverseny színesíti. 

2022.12.09. - Nálunk járt a Mikulás

 Óvodánkba is ellátogatott a Mikulás!
 
"Szent Miklós a hulló hóban
Puttonyával körbe jár.
Bekopogtat minden házba, 
Minden embert megtalál. 
 
Mosoly ül az öreg arcán,
Merre ő megy, hull a hó,
Nálunk hagyja a szívét,
Reánk szórja örömét."
 
A gyermekek már napok óta lázasan készülődtek a Mikulás látogatására! Igyekeztek sok jócselekedetet gyűjteni, kitakarították a cipőjüket, rendet raktak a csoportszobában, rajzoltak, feldíszítették az óvodát. 
Sok kedves verset, éneket tanultak, hogy ezzel szerezzenek örömet a Mikulásnak. Miklós nap délelőttjén nagy volt az izgalom. A Mikulás kis segítőjével érkezett közénk. Mesélt hosszú útjáról, és hogy mennyi szépet hallott az Apor Ovis gyermekekről. A tanult versekkel, énekekkel köszöntöttük, ő pedig sok-sok finomsággal teli csomagot osztott ki a gyermekek között. 
 
Ígérete szerint, jövő télen is ellátogat hozzánk. 

2022.12.09. - Szent Erzsébet napi gyűjtés az Apor Óvodában

 Adj nekünk adakozó szívet Urunk, hogy másokkal is megoszthassuk, amit tőled kaptunk!
 
Erzsébet naphoz kapcsolódó jótékonysági gyűjtésünket hagyományosan a rászoruló családok megsegítéséért szervezzük minden esztendőben. Az idei gyűjtést a Győri Egyházmegyei Karitász javára hírdettük meg. Az óvodába járó gyermekek és családjaik tartós éleémiszert és gyermekjátékokat ajánlottak fel olyan családok számára, akik leginkább rászorulnak segítségünkre. 
A gyermekek az óvodában megismerkedtek Árpád-házi Szent Erzsébet életével, az elesetteknek, szegényeknek és betegeknek nyújtott önzetlen cselekedeteivel. Jó szíve a mai napig példa mindannyiunk számára. 
A gyermekek is nagy örömmel ajánlottak fel ételt, csokoládét, vagy a már odahaza nélkülözhető játékaikat mások örömére. A csoportok közösen is vittek adományt az Erzsébet kosárba. Az adakozással Istent dicsőítjük, hisz ő tanít minket az önzetlen szeretetre. Aki a rászorulókon segít, olyan, mintha a templomban dicsérné az Urat. 
Adományainkat nagy örömmel fogadták a Győri Egyházmegyei Karitász munkatársai. A gyűjtést kiscsoportosaink, a Mókus és Katica csoportos gyermekek és óvodapedagógusok szervezték. 
 
Köszönjük minden adakozó család közreműködését!

2022.10.11. - Meghívó Családi misére

 

2022.10.03. - Nagyszülők napja az Apor Óvodában

  Szeptember 30-án délelőtt Nagyszülők napjára hívtuk kis óvodásaink nagyszüleit. 
 
A délelőtt során minden csoportban közös reggeli áhitatokon vettek részt a nagyszülők kis unokáikkal.  A Mennyei Atya áldását kértük minden óvodásunk családjára, szülőkre, nagyszülőkre, testvérekre.
Vendégeink közösen énekeltek, imádkoztak a kis oltárt körbe állva, majd aktívan részt vehettek a csoport életébe. Mesét mondtak, szereplőivé váltak, énekeltek, barkácsoltak, és kis unokáikkal játszhattak a délelőtt során. 
Voltak nagyszülők, akik messziről, több órás vonatozás útján tudtak részt venni programunkon, vagy a munkából maradtak távol kis unokáik kedvéért. A kisgyermekek sok szeretettel, öleléssel, énekkel, verssel, kedves ajándékokkal hálálták meg e napon is nagymama, nagypapa, dédik szeretetét. 
 
 
 

2022.10.03. - Köszöntés a Szent Anna Otthonban

  Az ENSZ közgyűlése 1991-ben október elsejét az idősek világnapjává nyilvánította. Ez alkalomból köszöntötte fel az Apor óvoda Csiga csoportja a Szent Anna Idősek Otthonának lakóit. Műsorukkal örömet vittek az intézmény falai közé, és mosolyt csaltak a lakók arcára. 
 
Az előadás az óvodapedagógusok köszöntőjével kezdődött. Az idősek tisztelete, támogatása, segítése a mi feladatunk. A mai családok számára is nagyon fontos, hogy idős dédszülők, nagyszülők mind részesei legyenek a család életének. Sok mindent tanulhatunk tőlük, szükségünk van az ő életbölcsességükre, támogatásukra. 
A gyermekek műsora rövid imával, köszöntő énekkel kezdődött, majd a csoport kedvenc énekeit, dalos játékait hallgathatták meg az otthon lakói. A kis Aporosok virággal, és egy saját kezűleg készített ajándékkal kedveskedtek vendéglátóiknak. 
Az otthon kápolnájában nagyon sokan összegyűltek, és sok szeretettel hallgatták a köszöntő műsort. A gyermekek nagy örömére vendéglátóink finom tízóraival, csemegével kedveskedtek nekik a műsor végeztével.
 
Köszönjük szépen a Szent Anna Otthon dolgozóinak, és lakóinak, hogy ilyen sok szeretettel fogadtak bennünket!
 
"Tiszteld az időseket, mindennél jobban,
Tiszteld a szüleidet annál is jobban
Ne hagyd őket egyedül az időskor magányán,
Ne hagyd őket e világban árván!"
 

2022.10.03. - Családi délután az Apor Óvodában

  Hagyománnyá vált családi délutánunk keretében Mihály napi vásári forgatagba hívtuk a hozzánk járó gyermekek családjait szeptember 23-án. 
Az óvodánk udvarára vidám vásári forgatagot varázsoltunk. A délutáni program a gyermekek, vásári  kikiáltók rövid műsorával kezdődött, ezután a Kuttyomfitty Társulat Cirkusz folklorikusz című előadása gondoskodott a gyermekek, és felnőttek jókedvéről. A színvonalas előadás nagy sikert aratott. Volt népzene, néptánc, vidám nevetés, medvetáncoltatás, kígyóbűvölés, kötéltáncos, erőművész, és még rengeteg kunszt, mindez a gyermekek közreműködésével. Az előadást követően a Csigabiga népi játszóház kitelepült játékait vehették birtokukba kis ovisaink. Kipróbálhatták a hordón lovaglás tudományát, csigafutamot, lőhettek ágyúval, és számtalan ügyességi játékban mérhették össze tudásukat.  A vásárból nem maradhatnak el az igazi állatok sem, így a szemfüles gyermekek kacsával, galambokkal is találkozhattak játék közben. 
Aki megéhezett, a szülők által felajánlott édességekből, finom csemegékből egy petákért vásárolhatott kedvére való finomságokat.
Nagy sikert aratott a sok sütemény, pogácsa, gyümölcssaláta, pattogatott kukorica mellett a zsíros kenyér, amit a Pedró Pékség ajánlott fel óvodánk számára.
Hálásan köszönjük a szülőknek, családoknak a rengeteg felajánlást és segítséget, amivel lehetővé tették, hogy ez a délután maradandó élmény legyen mindannyiunk, de legfőképp a gyermekek számára!
 

2022.09.18. - Veni Sancte! Tanévnyitó családi mise

 
Nagy örömünkre sok Apor óvodás gyermek vett részt családjával első, ünnepi tanévnyitó szentmisénken, melynek helyszíne az iskolánk kápolnája volt. Kálmán Imre atya, intézményünk lelkipásztora köszöntötte a családokat.
 
A prédikációban a gyerekeket arra biztatta, hogy jószívűen tudjanak adakozni, és segíteni másokon.
 
Jézust követve a szívünkben lelünk rá az igazi gazdagságra.
 
 
A zenei szolgálatot Marek László és családja nyújtotta. 
 
A szentmise végén a gyermekek ajándékot kaptak, amely emlékezteti őket az evangélium tanítására:
 
"Mennyei Atyánk! Segíts mindnyájunknak, hogy sok jót tehessünk embertársainkkal!"
 
 
 
 

« 1 | 2 »