Főoldal      E-mail
Eseménynaptár
balra
jobbra


H K Sz Cs P Sz V
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Közlemény
A nevelési év rendje
Étkezés
 
.....................................
 
 
 
Jubileumi kiadvány

 

 

Szeretettel ajánljuk figyelmébe jubileumi kiadványunkat!
Részletek>>

Adó 1%

Kedves Szülők!
Kérjük, hogy adójuk 1%-ának felajánlásával támogassák óvodánkat!

Adószámunk: 19112958-1-08

A kedvezményezett neve: Apor Vilmos Római Katolikus Iskola Alapítvány

Számlaszám:

10200249-33072856-00000000

A másik egy százalékról is rendelkezhetnek:

A kedvezményezett technikai száma, neve: 0011 Magyar Katolikus Egyház

Gyermekeik nevében is köszönjük figyelmességüket!

Aktualitások
2024.05.30.
Pünkösd az óvodában
 Húsvét utáni ötvenedik napon ünnepeljük a Szentlélek eljövetelét. Ebből az alkalomból a Halacska csoportos gyermekek pünkösdi előadását tekinthette meg az óvoda közössége. Imre atya köszöntője u...
2024.05.27.
Szülői értekezlet leendő óvodásaink szülei számára
 Kedves Szülők!   Szeretettel várjuk leendő óvodásaink (a 2024-2025-ös nevelési évre felvételt nyert gyermekek) szüleit 2024. június 12-én szerdán 16.30-órakor kezdődő első Szülői értekezletünkre...
2024.05.11.
Múzeumi óra a kézműves szakkörösöknek
Május 2-án, csütörtökön nagy izgalomban volt részük a kézműves szakkörös gyerekeknek: ebéd után felkerekedtünk és az uzsonnával a hátizsákunkban a belváros felé vettük az irányt. Úti célunk a Kovács M...

Aktualitások

« 1 | 2 »

2024.05.30. - Pünkösd az óvodában

 Húsvét utáni ötvenedik napon ünnepeljük a Szentlélek eljövetelét. Ebből az alkalomból a Halacska csoportos gyermekek pünkösdi előadását tekinthette meg az óvoda közössége. Imre atya köszöntője után a bibliai történet dramatizálásával, majd a pünkösdi népszokások, néphagyományok
 felelevenítésével ünnepeltünk. 

"Szent Lélek, jővel
Szívünk, töltsd ma el,
Szent erőddel, vigaszoddal
Légy hozzánk közel."
 
 

2024.05.27. - Szülői értekezlet leendő óvodásaink szülei számára

 Kedves Szülők!
 
Szeretettel várjuk leendő óvodásaink (a 2024-2025-ös nevelési évre felvételt nyert gyermekek) szüleit 2024. június 12-én szerdán 16.30-órakor kezdődő első Szülői értekezletünkre.  helyszín: intézményünk aulája.
 
 
 

2024.05.11. - Múzeumi óra a kézműves szakkörösöknek

Május 2-án, csütörtökön nagy izgalomban volt részük a kézműves szakkörös gyerekeknek: ebéd után felkerekedtünk és az uzsonnával a hátizsákunkban a belváros felé vettük az irányt. Úti célunk a Kovács Margit kiállítás volt, ahol Lilla néni, a múzeumpedagógus várt minket nagy szeretettel.
 
Először egy mese világába repített el minket, majd a múzeum minden kis szegletét végigjárva megkereshettük a mese szereplőit Kovács Margit kerámia munkái között. Közben felfedeztünk más-más a gyermekek számára érdekes alkotást is és egy, a művésznőről alkotás közben készült videófelvétel alapján beleláthattunk kicsit a készítés folyamatába is.
 
A sok látnivaló után jól esett a Káptalan domb lámbánál elfogyasztott uzsonna és friss víz. Elfáradva, de élményekkel teli értünk vissza az óvodába.

2024.03.27. -

 

2024.03.12. - Nemzeti ünnepre készülünk

 Március 15. nemzeti ünnepünk. Az óvodában tematikus  hét keretén belül idézik meg a csoportok az 1848-as eseményeket a gyermekek életkorának megfelelően. A korabeli népviselet, életmód, a huszár élet, egyenruha, fegyverzet megismerése mellett a hazaszeretetre nevelés és nemzeti ünnepünk jelképeivel való ismerkedés kerül e héten előtérbe. A gazdag irodalmi, zenei anyag megismerése, és városunk kínálta műemlékek, emlékhelyek látogatása mind közelebb hozza a gyermekeket ünnepünk megéléséhez. 
Óvodásaink élőben nézhették meg hagyományőrző huszár közreműködésével, hogy milyen is volt a huszárok ruházata, fegyverzete, a lovak felszerelése. 

2024.03.12. - Nagycsoportosok az Alapfokú Művészeti Iskolában

Iskolába készülő nagycsoportosaink izgalmas délelőttöt tölthettek el intézményünk Alapfokú Művészeti Iskolájában. A kreatív délelőtt során megismerkedtek az ott dolgozó pedagógusokkal, az alkotásra inspiráló környezettel. Vendéglátóink többféle tevékenységgel is készültek számunkra. Papírból tgrist barkácsoltak, spatulából könyvjelzőt készítettek, és agyagból tojásból kikelő tyúkocskát alkothattak ügyes óvodásaink. Ildikó, Zsuzsa, és Andrea néni nagy türelemmel, szeretettel segítették a gyermekeket, akik lelkesen alkottak a délelőtt során. Köszönjük a nagyszerű élményt az AMI dolgozóinak!
Reméljük, hogy tehetséges óvodásaink szeptembertől kis iskolásként folytatják majd az AMI-ban tanulmányaikat.

2024.02.12. - Itt a farsang, áll a bál!

 
 Végre elérkezett a várva várt farsangi bál az óvodában!
Reggel a gyermekek szüleikkel együtt érkezve cseppentek bele a farsangi kavalkádba. A vidám jelmezek, zene, a sok finom csemege megalapozta a jó hangulatot. A bátrabb szülők, gyermekükkel együtt maskarába öltözve kergették a telet. A csoportok vidám énekkel, versekkel, tánccal lepték meg a vendégeket, majd közös tánc, mulatság, vidám játékok következtek. A szülőktől búcsút véve közös buliban táncolt az óvoda apraja nagyja, amihez a talpalá valót a Sziporka együttes húzta. 
A nap során mindenki kedvenc mesehőse, kedvenc állata bőrébe bújhatott. Volt mozdonyvezető, rendőr, varázsló, boszorka, sok gyönyörű hercegnő, táncosnő, tündér, indián, de ott voltak a Mancs őrjárat hősei is köztünk. Nem csak a gyermekek, de az óvoda dolgozói is mindannyian maskarát öltve mulattak. Ezen a napon nem az óvónénik, hanem kismalacok, farkas, indiánok, Mickey egerek, Rock&Roll táncosok,  pillangók, katicák, cicák, kertész, nyuszi, vagy éppen varázsló vigyáztak a gyermekekre. A finom tízórait sem a dajka nénik, hanem hóember, katona, matróz, párduc, és sok vidám jelmezbe öltözött felnőtt kínálta a bálozóknak. 
"Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!" Ovisainkon biztosan nem múlik, jókedvünkkel reméljük elkergettük a telet, és hamarosan a jó időt, tavaszt köszönthetjük!

2024.02.12. - Hangverseny az oviban

 
Napok, hetek óta nagy izgalommal készülnek óvodásaink a farsangi bálra. Vidám, mókás dalokat, verseket, mondókákat tanulnak, táncolnak, és feldíszítették sok szép színes bohóccal, álarccal a csoportokat.
A ráhangolódás keretein belül hallgathatták meg nagy-középsős, és nagycsoportos gyermekeink a Camerata ART'issima komolyzenei együttes farsangi hangversenyét, előadását. A hegedűn, zongorán, és csellón előadott gyönyörű táncdallamok elvarázsolták a gyerekeket, és egy képzeletbeli farsangi bálba repítettek mindannyionkat. Krisztina néniék vidám, klasszikusnak számító ovis dalokat is hoztak nekünk. Az Itt a farsang, áll a bál és a Brumm, brumm Brúnó ismerős dallamait közösen énekeltük az előadókkal. 

2024.02.05. - Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe az Óvodában

 
 
 Február 2-án ünnepeltük óvodánkban Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét, amely napon arra emlékezünk, hogy a kis Jézust szülei bemutatták a jeruzsálemi templomban. A Pillangó és a Nyuszi csoportos gyermekek adták elő ezt a bibliai történetet énekekkel, imádsággal kísérve. Simeon és Anna próféta asszony már régóta várták a Messiás születését - örömmel vették karjukba a kis Jézust, és ezt a jövendölést mondták:
 
"Ő lesz a világ világossága!"
 
A Kollégium dísztermében mindenki részese lehetett az ünnepségnek, felnőttek, gyerekek egyaránt. Kálmán Imre atya a műsor végén megszentelte gyertyáinkat és a Jósiten áldását kérte az óvoda összes dolgozójára és gyermekére.

2024.01.23. - Hangraforgó az óvodában

 
 A Hangraforgó együttes vidám, újévi műsorával köszöntöttük óvodánkban az új esztendőt.
 
Bea néni, és Laci bács, azaz a Hangraforgó együttes  vidám újév köszöntő műsorában helyet kaptak a hónapsoroló, az idő múlását érzékeltető, és kismalacos dalok,  mondókák. Nagy öröm fogadta ismert költőink megzenésített verseit, verses meséit. Hallhattuk A kiskakas rézgarasa, A török és a tehenek mindenki számára ismert történetét, képzeletben kenyeret sütöttünk, dolgoztunk, tapsoltunk, nagyon jól éreztük magunkat.   A gitár és a hegedű mellett újra megszólalt a mandolin, és a kazu is. 

2024.01.23. - Mozgásfejlesztő játékok az óvodában

 
 
Új fejlesztő eszközökkel bővült óvodánk tornaterme.
Szülői adományokból vásároltunk kis óvodásaink számára színes, izgalmas tornaeszköz családot, mellyel a gyermekek mozgáskoordinációját, egyensúly érzékének fejlesztését változatos módon, örömteli mozgásélményt biztosítva tudjuk fejleszteni. Nagy örömmel vették birtokukba kicsik és nagyok a hatalmas szivacs elemekből álló eszközt. Kúsztak, másztak, egyensúlyoztak, és még a futó játékok során is rengeteg lehetőség nyílik a színes elemek használatára.
Köszönjük minden családnak a támogatást!


2024.01.10. - Óvodaszentelés

 
 
Január 6. Vízkereszt ünnepe a katolikus egyházban. E napon a keresztény családoknál szokás a házszentelés, amikor is a pap végigjárja a hívek otthonát, és megszentelt vízzel megáldja azt. Az új esztendőt mi is az óvodai csoportok megáldásával kezdtük. Imre atya a csoportok megszentelése során megáldotta a gyermekeket, és óvodánk dolgozóit is. A szentelés befejező gesztusaként a bejárati ajtó fölötti keresztfára került felírásra az évszám, és a C+M+B betűk, mely a Christus Mansionem Benedicat-latin mondat rövidítése, azaz Krisztus áldja meg e hajlékot. E néhány betű emlékeztet minket egész éven át arra, hogy Krisztus áldó keze minden körülmények közt óvodánk felett van. 
 
20+C+M+B+24
 
E napon emlékezünk meg a három királyról, akik egy csillagot követve jutottak el a Kisded Jézushoz. Hódoltak előtte, és átadták neki ajándékaikat. Ahogy a három király, Gáspár, Menyhért és Boldizsár ajándékot vittek Jézusnak, e napon a gyermekek is ajándékot kaptak óvodánkban. Nagy örömmel bontogatták a meglepetéseket, és próbálták ki új játékaikat ovisaink. A meglepetések közt volt Lego, kirakó, Puzzle, társas játékok, és sok-sok minden, ami a gyermekek örömteli szabad játékához, és a játékos fejlesztésükhöz szükséges. 

2024.01.10. - Pásztorjáték az óvodában

 December 19-én közösen gyújtottuk meg a negyedik adventi gyertyát óvodában. Imre atya köszöntő szavai után, a Süni csoportos gyermekek pásztorjátékát nézhettük, hallgathattuk közösen. Az előadásban a gyermekek mellett zenét szerető szülők, és a csoport óvodapedagógusai is részt vettek. Az előadás befejeztével közösen énekeltünk, majd a csoportok a negyedik adventi gyertya lángját tovább vitték csoportjaikba.
Gratulálunk a Süni csoportnak a színvonalas műsor előadásához! Igazi karácsonyi hangulatot varázsoltak óvodánkba!
 
 

2024.01.10. - Korcsolya

 
 
 
 Az idei évben is lehetőségük nyílt nagycsoportosainknak, hogy tíz alkalmas tanfolyamon a győri NEMAK Jégkorong szakosztályának szervezésében korcsolyázni tanuljanak. A délelőttök során vidám 
hangulatban, kedves, türelmes oktatók segítségével tanulták meg a korcsolyázás alapjait a gyermekek.
 A kitartó munka, sok gyakorlás meghozta gyümölcsét, hisz az utolsó, bemutató foglalkozáson boldogan mutatták be szüleiknek az eddig tanultakat. Siklottak, akadályokat kerültek a jégen. A tanfolyam végeztével a gyermekek oktatóiktól büszkén vették át okleveleiket.
 

2024.01.10. - Harmadik adventi gyertya meggyújtása

 
 
A harmadik adventi gyertya meggyújtására a Katica, Maci, és a Halacska csoportban került sor. A rózsaszín gyertya, az öröm jelképe. Örvendezünk, mert már nagyon közel van karácsony, Jézus Krisztus születésének emléknapja. 
A gyermekek ez alkalomból Mária és József Betlehembe való utazásáról, és a szálláskeresésről hallhattak zenés, dramatizálást a csoportokban. A nagyobbak már saját maguk játszották el a történetet, a kisebbek pedig az óvodapedagógusok közreműködésével zenés árnyjátékban gyönyörködhettek. 
Mi is készítjük szívünkben a helyet a Kis Jézus számára. Jócselekedeteket gyűjtünk, feldíszítjük az óvodai csoportokat, dalokat, verseket tanulva hangolódunk az ünnepre. Közben karácsonyi illatok, mézeskalács sütése, az ünnephez kapcsolódó mesék hallgatása teszik még emlékezetesebbé a várakozás időszakát. 

2023.12.10. - A második adventi gyertya meggyújtása

 
 
 A második lila adventi gyertya meggyújtása során a gyermekek az óvodapedagógusok, és társaik közreműködésével dalokkal, dramatizálással elevenítétték fel Gábor angyal látogatását Máriánál. A 
mennyei Atya édesanyát választott gyermeke számára. A Názáretben élő Máriát választotta, akinek a hírt egy angyal vitte el. Mária örömmel fogadta a kérést, igent mondott, és szívébe zárta a Kisjézust.
 A házigazdák ezúttal a Nyuszi, Méhecske, és a Pillangó csoport voltak.
 
"Szűz Mária tiszta szíved
Isten előtt kedvessé tett.
Szerettel kér meg arra,
Légy fiának édesanyja!
Íme az Úr szolgálója,
Legyen ahogy szavad mondja.
Akár mit kér az Úr Isten,
Kedves szavam az, hogy Igen..."
 
 

2023.12.10. - Mikulás az óvodában

 
 
 "Mikulás, Mikulás, szép hosszú piros ruhás
Szakállad, ó, ó, fehér mint a hó. 
Mikulás, Mikulás, szép hosszú piros ruhás,
Életed, ó, ó, nem csak mese volt!
 
Minden évben nagy izgalommal várják óvodásaink Miklós napját. E napon hozzánk is ellátogat Szent Miklós püspök követe, a  Mikulás. 
Már napokkal előtte énekekkel, versekkel készülnek a gyermekek a találkozásra.
Miklós nap reggelére aztán a kicipők is szépen sorakoztak a gyermekek öltözőszekrényeinek tetején, várva a meglepetéseket. A kedves Öreget minden csoport hellyel kínálta, a puttonyból előkerült ajándékokért cserébe pedig szép énekeketet, verseket hallhatott. Kis manócskája is elkísérte, aki nagy segítség volt számára az ajándékosztásban. A Mókus csoportos gyermekek még mézeskalácsot is készítettek a tiszteletére. 
Mikulás az idei évben mindenki örömére nagy hóban érkezett, így a hóember építés, hógolyózás sem maradt el ezen a napon.
 

2023.12.10. - Az első adventi gyertya meggyújtása

"Adventi hírnök, friss fenyőág
Lobog az első gyertyaláng."
 
Óvodánkban már hagyománnyá vált, hogy az adventi gyertyákat közösen gyújtjuk meg, így is kiemelve a karácsonyi várakozás fontosságát. 
Advent, a várakozás ideje, előkészület a karácsonyra. A gyermekek az óvónénikkel közösen készítették el az adventi koszorút, melyekre hagyományosan a három lila, és az egy rózsaszín gyertya került fel, sok szép dísz, szalag kíséretében. 
A közös éneklések mellett az óvodapedagógusok vezetésével a gyermekek arról beszélgettek, hogy mi módon tudjuk szívünket ünneplőbe öltöztetni, hogy tudunk lélekben is felkészülni az önnepre. A csoportok és az óvoda feldíszítése mellett fontos, hogy örömet tudjunk szerezni társainknak, és a hozzánk közel álló felnőtteknek. Vegyük észre, ha valaki segítségre szorul, tudjunk vigasztalni, vagy együtt örülni társainkkal. A gyermekek e napon kapták meg jócselekedet gyűjtőjüket, ami csoportonként más-más. Karácsonyi csillag, angyalka, fenyő, harang, melyre advent során apró díszek kerülnek fel egy-egy jócselekedetükkel. 
Az óvónénik a közösen meggyújtott első gyertya lángját vitték tovább csoportjaikba.
Minden családnak meghitt, örömteli adventi készülődést kívánunk!

2023.12.10. - Erzsébet napi jótékonysági gyűjtés az óvodában

 
Árpád-házi Szent Erzsébetre emlékezve óvodánk minden év novemberében jótékonysági gyűjtést szervez rászorulók számára. Az idei évben a Győri Katolikus Karitász részére gyűjtöttünk tartós élelmiszert, és higiéniai termékeket. A Családok felajánlásaként rengeteg adomány gyűlt össze. 
E hét keretén belül a gyermekek megismerkedtek Szent erzsébet életével, az elesettek, rászorulók iránti irgalmával. Az ő példáját követve a csoportok közösen is vittek apró felajánlásokat a gyűjtőkosárba. Célunk, hogy óvodásaink már kisgyermek korban szeretettel forduljanak a rászorulók irányába, megtapasztalják, hogy nagy öröm kapni, de legalább ekkor boldogság segíteni másokon. Ha lemondanak apró dolgokról, amik számukra nélkülözhetőek, azzal nagy örömet szerezhetnek olyan embereknek, gyerekeknek akik hiányt szenvednek.
Kérésünk sok családot megtalált, a sikeres gyűjtést követően örömmel adtuk át adományainkat a Karitász munkatársai számára.
Az adományok gyűjtésének szervezését az idei évben a Méhecske csoport koordinálta.
Köszönjük minden adományozó család segítségét!

« 1 | 2 »